Mainos
Mainos

Kotimaisille marjaviineille kehitteillä oma laatujärjestelmä

Kotimaisille marjaviineille ollaan kehittelemässä laatujärjestelmää. Hanke on ainutlaatuinen maailmassa. Kuluttajalle on tarkoitus antaa lisätietoa tuotteen alkuperästä ja laadusta ostopäätöksen helpottamiseksi.

Viinitietokeskuksen laboratoriossa Muuruvedellä voidaan vaikkapa tilaviinin happopitoisuus selvittää hetkessä. Kemialliset tiedot eivät kuitenkaan yksin riitä, kun puhutaan viinin laadusta. Viinintuotannon DI Istvan Zsembery Viinitietokeskuksesta kouluttaa parhaillaan asiantuntijaraatia arvioimaan marjaviinien aromeja.

- Raati yrittää ensiksi kuvailla marjaviinit ja sitten samalla tavalla kehittää maistosäännöt, joilla viinit maistetaan, kertoo Zsembery.

Aistinvarainen arviointi on osa tilaviinien kehitteillä olevaa laatujärjestelmää. Siihen kuuluvat myös raaka-aineen paikallisuus ja lajike. Tavoitteena ei ole laittaa viinejä paremmuusjärjestykseen, vaan tuottaja voi hakea järjestelmästä tuotteelleen lisäarvoa ja -arvostusta.

-Uskon että valtaosa yrittäjistä huomaa edun, joka tästä saadaan ja varmuuden tuotteensa laadusta, arvioi
Suomen viiniyrittäjien puheenjohtaja Risto Hallman.

Kuluttajatkin ovat kyselleet laatujärjestelmän perään.

-Kyllä siitä keskustellaan aika usein, miksi marjaviineillä ei ole laatujärjestelmää samalla tavalla kuin rypäleviineillä, Hallman kertoo.

Ensi vuonna valmistuva tilaviinien laatujärjestelmä on tarkoitus ulottaa myös marja- tai hedelmäpohjaisiin likööreihin ja tisleisiin. Hankkeessa ovat mukana viiniyrittäjien lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulu ja tuotevalvontakeskus. Perusteellinen paneutuminen laatukysymyksiin tuottaa Suomelle kenties aivan uudenlaisen marjaviinikulttuurin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.05.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme