Mainos
Mainos

Kotitaloudet velkaantuvat vauhdilla

Kotitalouksien velka suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on nousemassa sadan prosentin tuntumaan. Valtiovarainministeriö on jo esittänyt huolensa asiasta.

Lainoja myöntävät pankit puolestaan ovat kiiruhtaneet torjumaan mahdollisia ylivelkaantumispelkoja muistuttamalla, että kotitalouksien varallisuus on nykyisin kokonaan toisella tasolla, eivätkä lainanhoitokulutkaan rasita yhtä paljon.

- Kyllä kotitalouksien velkaantuminen on lisääntynyt, se on selvä. Lieventävänä asiana on kuitenkin se, että kun laina-ajat ovat pidentyneet, myös korkotaso on alempi ja korkomarginaalit tiukat. Lainanhoitokulut ovat entiset tai ovat jopa sitä alemmat, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo.

Liikasen mukaan on myönteistä, että näissä oloissa moni kotitalous on pystynyt parantamaan asumisolojaan. Varoituksen sana tulee kuitenkin siitä että kotitalouksien tulisi mitoittaa lainanottonsa realististen tulo-odotusten mukaisesti.

-Riskejä on kuitenkin sellaisilla paikoilla joilla asuntojen hinnat nousevat voimakkaasti ja ihmiset ottavat ehkä lainoja epärealistisiin tulo-odotuksiin nojaten, Liikanen varoittaa.

Asuntohintojen Suomen Pankki odottaa edelleen nousevan, joskin nousuvauhti hiipuu.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme