Mainos
Mainos

Kotitalouksilla vaikeuksia lainojen maksamisessa

Rahoitustarkastuksen mukaan suomalaisten lainanmaksukyvyssä on tapahtunut "käänne pahempaan". Etenkin asuntolainojen kokonaismäärä kasvaa yhä korkojennoususta huolimatta.

Yhä useammalla kotitaloudella on vaikeuksia selvitä lainataakastaan. Rahoitustarkastuksen tietojen mukaan maksuviivästykset ovat lisääntyneet syksystä lähtien. Asiasta kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen kertoo, että viime vuoden lopulla tarkastetuissa pankeissa maksuviivästykset olivat lisääntyneet 10-20 prosenttia, joskin matalalta lähtötasolta.

Rahoitustarkastuksen apulaisjohtajan Jukka Vesalan mukaan kansalaisten lainanmaksukyvyssä on orastavia ongelmia ja käänne pahempaan on tapahtunut. Käänteessä ei ole kuitenkaan Vesalan mukaan ainakaan vielä suurta dramatiikkaa ja tilanne on kokonaisuutena vakaa.

"Varovaisuutta lainanottoon"

Pankkien pitkän aikavälin kannattavuusriskit ja luottotappioriskit ovat kuitenkin kasvaneet. Järjestämättömien lainojen määrä sen sijaan ei ole Vesalan mukaan noussut. Lainasta tulee pankille järjestämätön, jos asiakkaan kuukausierän suoritus on myöhässä yli 90 arkipäivää.

Kotitalouksilla oli vuoden lopussa velkaa 78 miljardia euroa. Asuntolainataakka lisääntyy edelleen liki 15 prosentin kuukausivauhtia nousevista koroista huolimatta.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelema Suomen Pankin johtaja Pentti Hakkarainen pitää tätä yllätyksenä, ja hän kehottaakin kotitalouksia tiettyyn varovaisuuteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme