Mainos
Mainos

Kotiteollisuuden solisti arvostelee RMJ:n nykymenoa

Kesän suurimman rockfestivaalin RMJ:n (Raumanmeren juhannus) kävijät ovat ottaneet festivaalin uuden näyttämön vastaan ristiriitaisin tuntein. Festivaali on siirretty Raumalta Pori Jazzista tutulle Kirjurinluodon areenalle.

- Siirto oli välttämätön, jotta festivaali voisi kasvaa ja kehittyä, toteaa tapahtuman järjestävän SK Festivalsin toimitusjohtaja Kalle Keskinen.

RMJ-fanit eivät ainakaan ensimmäisenä vuonna pureskele siirtoa riemumielin. "Uusi paikka on liian iso, tunnelma on kalsea", "Rauma oli kodikkaampi." Nämä olivat yleisiä kommentteja yleisön joukosta.

- Me meinattiin lähteä protestoimaan Raumalle ja pysyä poissa täältä, mutta tultiin me kuitenkin. Ihan hyvältä tämä vaikuttaa. Ei nyt enää valiteta. Mietitään sitten festarin jälkeen, oltiinko tyytyväisiä, kertovat helsinkiläiset Mikko Visuri ja Anu Karppi teltallaan leirintäalueella.

Järjestäjät tinkivät yleisötavoitteestaan

Yleisötavoite oli ennen festivaalia 110 000 kävijää kolmena päivänä. Vaisun avauspäivän iltana toimitusjohtaja Keskinen tarkensi, että n. 90 000 olisi jo hyvä. Festivaali pääsee omilleen vielä vähän tätäkin pienemmällä määrällä.

Keskinen myöntää, että ensimmäisenä vuonna muutto Poriin tuo varmasti napinaa ja Rauman kävijöitä jää pois - mutta asiat asettuvat, kun aletaan ymmärtää, miten paljon järkevämpi paikka Pori on.

RMJ:n järjestelyistä vastaava johtaja Marko Räsänen muistuttaa, että Raumalla oli käytössä ahdas rantakaistale ja leirintäalueelle siirtymiseen tarvittiin autoa.

- Täällä meillä on riittävän iso yhteinen juhlakenttä ja uusi 22 hehtaarin leirintäalue alkaa 10 metrin päässä festivaaliportista.

Pori asetti tiukat ehdot

Porin päättäjät kävivät tiukan keskustelun, halutaanko kaupunkiin "huonomaineinen" festivaali.

- Olin aluksi vastaan, myöntää apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Tapahtuman maine Raumalla oli kehno ja järjestelyt ontuivat pahasti. Neuvottelimme tiukat ehdot yleisön turvallisuudesta, järjestyksenpidosta ja siisteydestä.

- Nyt näyttää todella hyvältä, kaikki vaatimuksemme on hoidettu, Hannus myhäilee päälavan liepeillä.

Porin kaupunki toivoo yhtä paljon kuin RMJ, että kaikki sujuu ongelmitta, koska festivaalia on tarkoitus jatkaa Porissa vuosia eteenpäin.

- Meillä on 5 + 5 vuoden sopimus. Ei tätä kaada kuin mokailu järjestelyissä, eikä siitä ole nyt mitään pelkoa, vakuuttaa apulaiskaupunginjohtaja.

Suomen suurin ulkoilmatapahtumia varten rakennettu alue on varmasti "järkevä" paikka myös rockfestivaaleille. Täällä ei hiekka pölise eikä mudassa kontata, jos joku sitä sattuisi festarifiilikseensä kaipaamaan. Sateella ei lilluta lammikoissa kehnon salaojituksen ja viemäröinnin takia. Hyväkuntoisia nurmikenttiä ja asvaltoituja kulkuteitä riittää.

Järjestäjillä on silti vielä töitä myydä raumattomaksi ja merettömäksi vaihtunut festivaali - virallinen on nimi nyt vain lyhenne RMJ - muutosvastarintaiselle nuorisolle. Tuhannet nuoret notkuivat torstaina vain leirintäalueella, jonne pääsi 10 eurolla ilman festivaalilipua.

Miksei musiikista piitata?

Avausiltana miltei tyhjälle pääkatsomolle esiintynyt Kotiteollisuuden laulaja-kitaristi Jouni Hynynen ihmettelee rockfestivaalimeininkiä. Hynysen mukaan etenkin juhannusfestivaaleilla käy nykyään yleisöä, joka ei ymmärrä musiikista mitään. Hänen sanatarkka arvionsa yleisöstä on perhemediaan sopimaton.

Yksi RMJ:n tunnusmerkeistä on pääomistajansa ravintolamoguli Sedu Koskisen vaalima vip-juhlinta. Festivaalialueella on nytkin pörrännyt koristeina mallityttöjä turkit päällä.

- Tätä vippihommaa mie en tajua ollenkaan. Miks tänne saakka pitää tulla notkumaan? Eiks niillä ole omat mökit tai huvijahdit - tai oma perhe? Aikuiset ihmiset, olkaa kotonanne, siel on paljon kivempaa - tää on yleisöfestivaali, irvailee Hynynen.

- Myö taietaankin nyt koko bändi lähtee sinne vippi-osastolle kattomaan, et mikä on meininki.

Popin ja rockin lisäksi Porin RMJ:ssa on myös Euroopan suurin ulkoilmadisco, hip hop-lava ja pokeriteltta.

- Monipuolisuus on tärkeintä, vakuuttaa johtaja Räsänen. Nämä ovat bileet, parhaat bileet!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme