Mainos
Mainos

Kotkalaismiehen sars-testit negatiivisia

Kotkassa sars-tautiepäilyn vuoksi hoidettavan miehen uudetkin testitulokset ovat antaneet negatiivisen tuloksen. Myös WHO katsoo, että Kotkan tapauksessa kyse ei ole voinut olla sars-koronavirusinfektiosta.

Kymenlaakson keskussairaalassa todennäköisenä sars-potilaana hoidettu mies on poistettu sars-epäiltyjen listoilta. Maailman terveysjärjestö WHO teki ratkaisunsa potilaasta ja hänen Filippiinien-matkastaan saamien tietojen sekä Filippiinien sars-tilanteen perusteella.

-WHO katsoo, että Kotkan tapauksessa kyse ei ole voinut olla sars-koronavirusinfektiosta. Näin tehtiin siitäkin huolimatta, että kotkalaispotilas täytti järjestön itsensä määrittelemät todennäköisen sars-tapauksen tunnusmerkit, Kansanterveyslaitoksen (KTL) epidemiologiylilääkäri Petri Ruutu kertoo.

Kotkalaismies on jo päässyt kotiin sairaalasta ja hänen neljän omaisensa kotikaranteeni on myös purettu. Kaikki potilaasta otetut PCR-testit ovat osoittautunet negatiivisiksi. Kotkalaista ei WHO:n mielestä ollut enää syytä pitää todennäköisenä sars-tapauksena siitäkään huolimatta, että miehen vasta-ainetestit eivät ole valmistuneet.

-On äärimmäisen epätodennäköistä, että kotkalaisen myöhemmin valmistuvista vasta-ainetesteistä löytyisi sars. Sen sijaan on mahdollista, että vasta-ainetestit vahvistavat kotkalaiselle jonkin muun infektion, Ruutu toteaa.

USA:n "kansanterveyslaitos" muutti kriteereitä

Maailman terveysjärjestön melko poikkeuksellinen veto kotkalaistapauksessa Ruudun mukaan osoittaa, että WHO saattaa lähitulevaisuudessa muuttaa todennäköisen sars-tapauksen tunnusmerkkejä nimenomaan epidemialta välttyneissä länsimaissa.

-Meidän Kansanterveyslaitostamme vastaava amerikkalainen CDC on jo tehnyt muutoksia omiin sars-kriteereihinsä. Henkilöä, joka palaa maasta, jossa ei ole sars-epidemiaa ja joka ei ole ollut kontaktissa sars-potilaisiin, ei silloin välttämättä panna oireidensa puolesta Yhdysvalloissa sars-todennäköisyyslistalle. Suomi noudattaa kuitenkin WHO:n määritelmiä ja toimii mahdollisissa tulevissa sars-epäilyissä aivan kuten tähänkin asti on toimittu, Ruutu painottaa.

Kotkalaismiehen tapaus on KTL:n mukaan osasyynä siihen, että Filippiinit poistettiin WHO:n sars-epidemialistalta 20. toukokuuta.

-WHO:n saamat tiedot kotkalaistapauksesta ja Filippiinien sars-tilanteesta johtivat siihen, ettei maata ollut enää syytä pitää epidemia-alueena, Ruutu sanoo.

Väärä hälytys Helsingin Aurorassa

Tänään paljastui, että Suomessa oltiin valmiita jo kansainvälisiin toimiin sars-epäilyjen vuoksi. Helsingissä Auroran sairaalaan otettiin myöhään keskiviikkona eristyksiin kaksi Kiinassa matkaillutta suomalaista, joille kehittyi jo lentokoneessa hengitystieoireita. Kööpenhaminan kautta, kahdella lentokoneella matkustaneita suomalaisia hoidettiin jo lievempinä ns. sars-epäiltyinä, kunnes eilen selvisi, että molemmilla on influenssa A-virus.

-Vaikka matkustajat eivät täyttäneet todennäköisen tapauksen tunnusmerkkejä, olimme valmiita soittamaan Tanskaan ja pyytämään maan terveysviranomaisia jäljittämään suomalaisten kanssa lähellä istuneet lentomatkustajat, Ruutu sanoo.

Aikeet raukesivat kuitenkin kiistattomaan diagnoosiin molempien saamasta influenssasta.

-Auroran tapaukset osoittavat sen, että otamme yhä mahdolliset sars-tapaukset vakavasti ja toimimme tarvittaessa nopeasti, Ruutu tiivistää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme