Mainos
Mainos

Kotkan sorsien kuolinsyyksi paljastui myrkytys

Yhdestä sorsasta löytyi myrkkyä sisältäviä maapähkinöitä.

Kotkan lintukuolemien syyksi on paljastunut hyönteismyrkky. Kuolleista sinisorsista ja yhdestä variksesta löydettiin hyönteismyrkkynä käytetyn parationin jäämiä, kertoi Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos Eela maanantaina.

Yhden sorsan ruokatorvessa ja lihasmassassa oli maapähkinöitä, joista todettiin samaa myrkkyä. Tämä viittaa lintujen myrkyttämiseen.

- Lintujen tahallinen myrkyttäminen on todennäköisin vaihtoehto, arvioi eläinlääkäri Marja Isomursu Eelan Oulun yksiköstä.

Kotkassa aiotaan pyytää poliisia tutkimaan lintujen myrkytystä. Kotkan kaupungineläinlääkäri Taito Palo sanoo STT:lle, että myrkytys on hyvä selvittää. Hänen mukaansa Kotkasta ei ole paljastunut muita lintujen joukkokuolemia, mutta yksittäisiä sorsia on löytynyt kuolleena muun muassa Sapokanlahdelta.

Palo aikoi myös pyytää kaupungin puisto-osastoa käymään alueen rannat läpi, jotta mahdolliset jäljellä olevat lintujen ruoat saataisiin sieltä pois.

Parationi on erittäin myrkyllistä linnuille ja hengenvaarallista myös ihmisille. Myrkkyä sisältävää valmistetta ei ole ollut Suomen markkinoilla vuoden 1992 jälkeen.

Linnut kuolivat nopeasti

Kotkan Sapokanlahdesta löytyi helmikuun lopulla parikymmentä äkillisesti kuollutta sinisorsaa sekä yksi varis. Eelan virologisen tutkimuksen mukaan linnut eivät kuolleet lintuinfluenssaan. Eela tutki sen jälkeen lintujen kuolinsyytä tekemällä ruumiinavauksen kymmenelle linnulle. Lintujen maksasta paljastui parationin jäämiä.

Yhdestä sinisorsasta löydettiin maapähkinöitä, joista todettiin myös parationia. Maapähkinöiden myrkkypitoisuus oli noin kaksi milligrammaa kiloa kohti.

Silminnäkijöiden mukaan ainakin yhden linnun kuolema oli nopea ja lintu kouristeli ennen kuolemaansa.

Isomursun mukaan tutkimuksessa todettiin, että linnut olivat muuten normaalikuntoisia terveitä yksilöitä. Ruumiinavauksissa ei todettu merkittäviä sairauksiin viittaavia löydöksiä. Linnuissa ei myöskään ollut salmonellaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme