Mainos
Mainos

Kotkan sorsilla ei lintuinfluenssaa

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos tutki Kotkasta kuolleina löydettyjä lintuja. Linnut eivät Eelan mukaan kantaneet H5-virusta. Eela ei ole vielä antanut uusia ohjeita kissanomistajille lintuinfluenssaan liittyen.

Kotkan lintukuolemien on todettu johtuvan muusta kuin lintuinfluenssasta. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eela on todennut, että Kotkan Sapokasta löydetyt linnut eivät kantaneet H5-virusta. Muiden tautien kuten salmonellan osalta tutkimukset jatkuvat.

- Lintujahan luonnossa kuolee koko ajan. Tässähän on merkittävää se, että onko kyseessä joku yksi syy. Niitä on sitten erilaisia, parasiittitauteja, bakteeritauteja, jopa myrkytyksiä. Linnuilla on hyvin erilaisia kuolinsyitä, sanoo Eelan ylijohtaja Tuula Honkanen-Buzalski MTV3:n uutisille.

Sapokan vesipuiston alueelta löydettiin viikonvaihteen aikana yli 20 kuollutta sorsaa sekä yksi varis. Eilen kuolleita sorsia löytyi vielä kolme lisää.

Eelassa on tutkittu lintuinfluenssaepäilyjen takia lukuisia eläimiä, mutta yhdestäkään ei ole löytynyt tautia. Lintunäytteitä on tullut Hangosta, Ahvenanmaalta, Dragsfjärdistä ja Kotkasta.

Laboratorioon ei toimiteta kokonaisia lintuja, vaan pieniä paloja ja elinnäytteitä niistä. Itse laboratoriotyöskentely on tehty mahdollisimman turvalliseksi mm. suojavaatteiden käytöllä.

Virus tarttuu pääasiassa lintujen ulosteiden välityksellä. Luonnonvaraiset linnut voivat olla viruksenkantajia olematta sairaita.

Eela ei antanut ohjeita kissanomistajille

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksesta ei vielä tänään annettu uusia ohjeita kissanomistajille lintuinfluenssaan liittyen. Huoli nousi esiin Saksan kansallisen eläinlääketiedelaboratorion ilmoitettua, että ihmiselle vaarallista H5N1-lintuinfluenssavirusta löytyi Rügenin saarella kuolleesta kissasta.

-Se on ensimmäinen tapaus Euroopassa ja täytyy miettiä, että mitä se tuo tullessaan, sanoo erikoiseläinlääkäri Christine Ek-Kommonen Eelasta.

Ek-Kommonen ei ainakaan heti pidä tarpeellisena, että kissanomistajat ryhtyisivät joihinkin varotoimiin. Hän muistuttaa, ettei vaarallista lintuinfluenssaa ole toistaiseksi todettu Suomesta.

Erikoiseläinlääkäri lupaa uusia ohjeita lähipäivinä, jos siihen on syytä. Ensin Eelassa haluttaisiin enemmän tietoa esimerkiksi siitä, miten lintuinfluenssa on kissaan tarttunut.

Tällä haavaa Eelan internetsivuilla neuvotaan, että kissat voivat turvallisesti olla ulkona.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme