Mainos
Mainos

Koulu-uupumuus lisääntyy huomattavasti

Koulu-uupumus on yleisimpää tytöillä kuin pojilla. Myös vanhempien uupumus voi uuvuttaa lapsia.

Joka kymmenes peruskoulun päättävä nuori potee vakavaa koulu-uupumusta ja uupumuksen oireita on joka kolmannella oppilaalla. Uupumus pahenee lukiossa mutta hellittää ammatillisessa opinnoissa. Tiedot käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston meneillään olevasta tutkimuksesta, jossa seurataan noin neljäätuhatta koulujen siirtymävaiheessa olevaa nuorta.

Nuorilta tullut palaute kertoo, että ahdistavana koetaan se, että peruskoulussa pitää olla kirjaviisas. Monet oppilaat kaipaisivat opetusohjelmaan enemmän valinnaisia aineita.

Vaatimus ei ole uusi mutta se ei ole vaikuttanut mitenkään Opetuhallituksen oppisisältölinjanvetoihin. Nyt alkavat seuraukset näkyä : joka kolmas peruskoulun päättävistä oppilaista potee jonkinasteista koulu-uupumusta, joka pitkälle edetessään johtaa mm. koulumenestyksen romahtamiseen.

Kouluterveydenhoitaja Riitta Hyrkäs Jyväskylästä kertoo, että nuoret oireilevat monella tavalla.

- Väsymys on yksi sellainen, jota nuoret tuovat paljon esille. Myös nukkumishäiriöistä kerrotaan usein.

Professori Kristiina Salmela-Aron mukaan taustalla on suorittamisen pakko

- Nuoret kokevat, että koulusta pitää suoriutua paremmin kuin muut eikä niin, että kouluun mennään oppimaan kiinnostavia asioita.

Koulu-uupumus on yleisimpää tytöillä kuin pojilla, ja yllättävää kyllä, uupumus tarttuu kaveriporukassa. Vanhempien uupumus uuvuttaa myös lapsia. Lukion monet pakkovalinnat syventävät uupumusta kun taas ammattillisissa opinnoissa uupumus laskee nopeasti.

- Ammatillisessa koulutuksessa nuoret tavallaan kokivat, että he olivat löytäneet oman paikkansa.

Tutkimuksen myöhemmässä vaiheessa selvitetään, seuraako koulu-uupumuksesta myöhemmin työuupumusta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme