Mainos
Mainos

Kouluja koskevat valitukset kaksinkertaistuneet Etelä-Suomessa

Pääkaupunkiseudun ruuhkautuminen on lisännyt valituksia siitä, ettei lapsi päässyt lähimpään tai toivottuun kouluun. Opetustointa koskevat oikeusturvatapaukset ovat Etelä-Suomessa kaikkiaan kaksinkertaistuneet kolmessa vuodessa. Valituksia tilastoitiin viime vuonna 170. Yhdeksän valitusta kymmenestä koski oppilaaksi ottamista - tavallisesti perusopetusta ja ns. toissijaista koulua.

-Helsingin seudulla joudutaan lähikoulujen ja erikoisluokkien paikoista käymään kovaa kilpailua, kun oppilasmäärät kasvavat, selittää sivistystoimentarkastaja Uljas Syväniemi Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

Valintaperusteista pidettävä kiinni


Kunnalla on velvollisuus osoittaa jokaiselle lapselle paikka perusopetukseen. Elleivät kaikki oppilaat mahdu lähimpään kouluun, kunta esittää toissijaista koulua. Huoltajalla on kuitenkin oikeus etsiä muu toissijainen ratkaisu, vaikkapa koulu naapurikunnasta tai valtion tai yksityinen koulu. Kielteisestä päätöksestä voi valittaa lääninhallitukselle.

Etelä-Suomen lääninhallitus hyväksyi viime vuonna opetustoimen valituksista noin joka kymmenennen. Uljas Syväniemen mukaan yleensä kyse oli virheellisestä menettelytavasta: kunta ei noudattanut sovittuja oppilaiden valintaperusteita yhdenvertaisesti. Liki 30 valitusta raukesi kesken läänin käsittelyn, kun haluttu paikka heltisikin kiellon jälkeen.

-Monessa tapauksessa on varmaan huoltajan rähinöinti tuottanut toivotun lopputuloksen, myöntää koulutoimentarkastaja Syväniemi.

Yksityiskouluista paljon kanteluita


Kanteluita lääninhallitus saa tavallista enemmän yksityiskouluista. Tyytymättömyys näyttää Syväniemen mukaan liittyvän siihen, ettei yksityisillä kouluilla yleensä ole tukenaan niin monipuolista ja asiantuntevaa hallintoa kuin kunnallisilla kouluilla.

-Kun valtion säännöllistä valvontaa ei ole, tilanne voi muodostua vakavaksi ennen kuin asiaa voidaan selvittää kantelun johdosta, toteaa Syväniemi.

Noin joka toinen viime vuoden 73 kantelusta johti lääninhallituksen toimenpiteisiin. Koulut saivat kehotuksia hoitaa pulmapaikkoja kuntoon ja virkamiehet huomautuksia.

Lääninhallitukseen tulee varsin paljon myös puheluita oppilaiden oikeusturvasta. Tällaisia tiedusteluja kirjattiin viime vuonna noin 600. Tavallisimmin soitti uusmaalainen huoltaja, joka kyseli lapsensa koulun opetusjärjestelyistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme