Mainos

Koulujen alku hidastaa autoilijoita

Noin puolet autoilijoista huomio koulujen alun liikenteessä, kertoo kyselytutkimus. Neljännes vastanneista kertoi hidastavansa vauhtia koulujen lähellä, joka kymmenes taas sanoi olevansa erityisen varovainen suojateiden kohdalla. Tiedot ovat peräisin vakuutusyhtiö Ifin tutkimuksesta, jonka teki TNS Gallup.

Poliisi pitää autoilijoiden vastauksia luotettavina.

- Kyllä uskon, että ne jotka niin sanovat, varmaan tekevätkin. Aika monella on kouluikäisiä lapsia, heille se on ajankohtainen asia ja he ottavat sen huomioon, sanoo ylikomisario Heikki Seppä Helsingin poliisista.

Poliisi valvoo koulujen alkaessa liikennettä koulujen läheisyydessä tehostetusti. Erityisen tarkan syynin alla ovat suojateiden ja liikennevalojen kunnioittaminen sekä ajonopeudet koulujen ympäristössä.

- Tärkeää on, että koulun alkupäivänä poliisi näkyy, sitten siirrymme valvonnan painottamiseen. Ajonopeuksissa valvonta näkyy ja ei näy, sillä tehostetussa valvonnassa rikkomuksia paljastuu paljon.

Koulujen alun takia muutkin viranomaiset aktivoituvat. Esimerkiksi Helsingissä myös pysäköintiä valvotaan tavallista tarkemmin etenkin suojateiden ympäristössä, jotta esteetön näkyvyys säilyisi.

Joka kuudes autoilija ei huomioi koulujen alkua

Vaikka lähes puolet autoilijoista terästäytyy koulujen alkaessa, suuri joukko ei muuta ajokäytöstään lainkaan. Kyselyyn vastanneista 15 prosenttia arvioi, ettei koulujen alku vaikuta heidän liikennekäyttäytymiseensä. Kolmannes vastaajista tosin kertoi ajavansa aina varovaisesti.

Autoilijat eri puolilta Suomea antoivat erilaisia vastauksia ajokäytöksestään. Kaikkein siisteimmin kertovat autoilevansa pääkaupunkiseudulla asuvat ja kaupunkimaisissa kunnissa asuvat. Kyselyn alueelliset erot eivät tule ylikomisario Sepälle yllätyksenä.

- Pääkaupunkiseudulla asenteet ovat paremmat, ja se näkyy tilastoissa selvästi.

Maakunnista kehnoimmat asenteet ovat Kanta-Hämeen, Itä-Uudenmaan ja Pohjanmaan asukkailla. Eniten koululiikenteen turvallisuutta huomioivat Etelä-Pohjanmaan, Satakunnan ja Pohjois-Karjalan autoilijat.

Ylinopeus yleisin rike liikenteessä

Tutkimuksessa kysyttiin myös autoilijoiden eniten kohtaamia tai tekemiä liikennerikkomuksia. Ylivoimaisesti yleisimmäksi vastaajat arvioivat ylinopeuden, seuraavina tulivat kännykkään puhuminen ilman handsfree-laitetta ja turvavälin unohtaminen. Ylinopeus korostui varsinkin maaseudulla.

Pääkaupunkiseudun autoilijoilla huomio kiinnittyi myös punaisia päin ajamiseen ja jalankulkijoiden huomioimisen puutteisiin. Poliisin mukaan tämä kertoo enemmänkin ongelmien tiedostamisesta.

- Luvut puhuvat selvää kieltä, ajotavat ovat kohentuneet ja liikennesuunnittelu onnistunut, ylikomisario Seppä toteaa.

- Jos katsotaan jalankulkijoiden loukkaantumisia, niin tilanne on koko ajan parantunut. Viime vuonna loukkaantui 163 jalankulkijaa, kun kymmenen vuotta sitten määrä oli vielä 200 ja 20 vuotta sitten noin 300.

Ifin liikenneturvallisuuskyselyyn haastateltiin keväällä yli tuhatta suomalaista. Koulujen alkaessa If toteuttaa Keltanokka liikenteessä -kampanjan, jonka puitteissa jaetaan kirkkaankeltaiset lippalakit uusille ekaluokkalaisille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot