Mainos

Koulujen huumetestauksista tarvitaan laki

Koulujen huumetestien järjestämisestä tulisi säätää laki, toteaa apulaisoikeuskanslerin sijainen Klaus Helminen tänään antamassaan päätöksessä. Helmisen mukaan nykylainsäädännön mukaan kouluilla ei ole oikeutta puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.

Huumeita

Klaus Helminen viittaa perustuslaissa turvattuun henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaan, johon puututaan, kun tehdään huumetestejä. Testin tulosten käsittely liittyy myös kiinteästi perustuslailla suojattuun yksityiselämän suojaan.

Suomen lainsäädännössä ei ole säädöstä, jonka mukaan oppilaitos voisi tehdä huumetestin ja käsitellä sen tulosta vastoin testatun suostumusta.
-Suostumuksen on perustuttava aitoon vapaaehtoisuuteen ilman kieltäytymiseen liittyviä seurauksia, Helminen korostaa.

Koulujen erilaiset käytännöt huumetestien tekemisessä eivät ole oppilaiden oikeusturvan kannalta hyväksyttäviä. Helminen kiinnittää vakavaa huomiota Lohjan ammattioppilaitokseen. Oppilaitoksen järjestyssäännön ja lain mukaan koulun kurinpitovalta ulottuu oppilaisiin opetusaikana ja oppilaitoksen alueella. Huumetesti voi kuitenkin antaa positiivisen tuloksen, vaikka huumeita olisi käytetty kouluajan tai -alueen ulkopuolella.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen toteaa, että laki tai koulun järjestyssääntö eivät oikeuta kurinpitorangaistuksen määräämiseen pelkän positiivisen testituloksen takia. Näin voi tehdä vain, jos oppilaitos voi muuten osoittaa oppilaan menetelleen koulun järjestyssäännön vastaisesti.

Oikeuskanslerinvirasto otti huumetestien lainmukaisuuden tutkittavakseen julkisuudessa esiintyneiden tietojen takia. Niiden mukaan Lohjan ammattioppilaitoksessa positiivisesta huumetestistä erotettiin kuukaudeksi koulusta. Takaisin pääsi vasta puhtaan tuloksen jälkeen. Testit olivat vapaaehtoisia, mutta kieltäytynyt joutui selvittelemään kantaansa keskusteluissa oppilashuoltoryhmän ja huoltajan kanssa. Samantyyppisiä testejä on tehty muissakin oppilaitoksissa.

Lohjalla aloitettiin testit, koska joitakin oppilaita epäiltiin siitä, että he olisivat olleet mukana opetuksessa huumeiden vaikutuksen alaisena. Testeihin kutsuttiin huumeiden käytöstä epäiltyjä oppilaita sekä pistokokein muutamia luokkia. Kaikki positiivisen tuloksen saaneet erotettiin määräajaksi.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot