Mainos

Koulujen kasvisruokatarjonta on kirjavaa

Koulujen kasvisruokatarjonnassa on isoja eroja. Maamme suurimmista kaupungeista toistaiseksi vain Jyväskylä tarjoaa kaikille koululaisilleen kasvisruokaa joka viikko. Päätös kasvisruuan lisäämisestä syntyi loppuvuodesta.

- Kun teimme ravintoainelaskelmia, niin totesimme, että meidän ruokalista on varsin lihapitoinen ja että sinne on varaa lisätä kasvisruokaa, kertoo palvelupäällikkö Leena Rinneaho-Junikka.

Jyväskylässä koululaisille tarjotaan tänä keväänä 16 kasvisateriaa. Myös Kuopio ja Tampere tarjoavat aktiivisesti kasvisruokaa. Molemmissa kaupungeissa on kevään aikana 13 kasvisruokapäivää.

Harvakseltaan kasvisruokaa tarjotaan Oulussa ja Turussa. Siellä kasvisruokapäivä on vain kerran kuussa. Aterioita kertyy kevätlukukaudella ainoastaan viisi. Helsinki taas ei tarjoa koululaisilleen lainkaan pelkkää kasvisruokaa.

Kasvisruokapäivät eivät ole kaikkien mieleen. Yhdeksäsluokkalaiselle Anna Kankaalle koulun kasvisruoka kuitenkin maistuu.

- Kasvisvaihtoehto on joskus vähän niin sanotusti eksoottisempaa, kun se on vähän semmoista erilaista kuin ruoka yleensä.

Kahdeksatta luokkaa käyvä Jenni Aronen puolestaan ei perusta kasvisruuasta.

- Ne on joskus vähän semmoisia epämääräisen näköisiä. Liha on parempaa.

Maistuu tai ei, moni kaupunki on silti päättänyt tarjota koululaisilleen yhä useammin pelkästään kasvisruokaa. Helsingissä sitä tarjotaan viimeistään vuoden alusta alkaen kerran viikossa, Tampereella suunnitelmat ovat samansuuntaiset. Turussa kasvisruokapäiviä on syksystä alkaen yksi viikossa, ja vuonna 2015 niiden määrä nousee jo kahteen.

Kasvisruuan lisäämistä kouluissa on perusteltu ympäristösyillä. Taloudellista säästöä se ei ainakaan Jyväskylässä tehtyjen laskelmien perusteella tuo, mutta koululaisten terveydelle runsas kasvistarjonta on vain hyväksi.

- Meillähän kärsitään perinteisesti sydän- ja verisuonisairauksista, korkeasta kolestrolista ja diabeteksesta. Ylipaino on yksi nuorten iso ongelma. Kyllä kasvisten lisääminen ruokavalioon varmasti vaikuttaa pitemmällä aikajänteellä myös näihin, Rinneaho-Junikka toteaa.

Parhaillaan Jyväskylässä koulujen keittiöissä testataan uusia kasvisruokia. Listalle on tulossa ainakin soijapohjainen kastike ja kasvisnuudelivuoka. Lapsille ja nuorille maistuvien kasvisruokareseptien löytäminen on kuitenkin iso haaste kouluruokailun ammattilaisille.

- Suurin haaste on se, että me saamme markkinoitua sen ruuan niin, että lapsi maistaa sitä ihan oikeasti. Yritämme houkutella häntä kenties ruuan nimellä ja ulkonäöllä, jottei ensimmäisenä tule semmoinen negatiivinen asenne, että yäk tässä on kasvista, tätä minä en syö, kertoo Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Leena Rinneaho-Junikka.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot