Mainos
Mainos

Koulujen ongelmista tuli vaaliriitoja

Opetusalan epäkohtiin luvataan nyt huomattavia parannuksia. Seuraavaan hallitusohjelmaan voi sisältyä leikkausten loppuminen, luokkien ryhmäkoon pienentäminen ja varhaiskasvatuksen siirtäminen sosiaalipuolelta opetusministeriön alaisuuteen.

Lupauksia annettiin lauantaina Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa Helsingin Messukeskuksessa.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoi antamasta katteettomia lupauksia siitä, voidaanko määrärahoja lisätä. Opetuksen taso tulisi turvata byrokratiaa karsimalla ja rakenteita muuttamalla.

Myös pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoi, ettei määrärahojen korotuksesta voida antaa lupauksia.

Vaikka kaikki puolueet kilvan kannattavat opetuksen kehittämistä ja kaikkia muita hyviä asioita, erojakin löytyy.

Oppositio vaatii kuria kuntiin

Keskustelua nostattivat suuret ryhmäkoot. Varsin yleisesti hyväksyttiin ryhmäkokojen supistaminen peruskoulun alemmilla luokilla 20:een ja ylemmillä 25:een.

Eroa syntyi siitä, tulisiko rajoituksia toteuttaa lailla tai asetuksella. Usea panelisti epäili, että kunnat eivät vapaaehtoisesti käytä opetukseen siihen suunnattuja rahoja, minkä vuoksi luokissa voi olla 35 oppilasta.

Useat oppositiopuolueiden edustajat vaativat opetukselle korvamerkittyä rahaa.

Muun muassa SDP, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit kannattavat ryhmäkoon rajoittamista lailla tai asetuksella. Kiviniemi ja Katainen eivät sitä kannattaneet.

Kinaa opettajien pätevyydestä

Kiistaa syntyi myös siitä, voidaanko opettajien pätevyystasoa laskea. Muut puolueet tulkitsivat, että kokoomus ja keskusta olisivat tähän valmiita. He viittasivat hallituksen päätökseen alentaa ammatillisen opetuksen vaatimustasoa. Kunnat säästävät huomattavasti palkkaamalla epäpäteviä opettajia.

Kiviniemi torjui syytökset.

- Ammatillisen koulutuksen osalta kyse oli sellaisista taidoista, joita saa nimenomaan työelämän puolella. Kyse ei ollut yleissivistävistä aineista. Missään tapauksessa tämän ajattelutavan ei pidäkään laajentua muille alueille.

- Päätös kertoo hallituspuolueiden asennoitumisesta ammatillista koulutusta kohtaan, arvioi opettajataustainen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Tasokursseja ei tarvita

Jyrki Katainen tuki perussuomalaisten edustajan Pekka Sinisalon kritiikkiä siitä, että nykyinen järjestelmää tasapäistää oppilaita.

Katainen katsoi, että tasokursseille ei ole tarvetta, mutta erilaisuutta tulisi arvostaa enemmän.

- On tunnustettava, että jokainen lapsi on erilainen. Toiset oppivat ja paremmin ja heidän osaamistaan pitää arvostaa, ja toiset tarvitsevat erityistä tukea.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korosti, että sekä suomalainen tasa-arvo että menestys pisa-tutkimuksissa perustuvat peruskouluun.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme