Mainos

Koulujen rahat vähissä - opetuksen taso silti korkea

Oppilaitosten taloudelliset resurssit ovat vähentyneet voimakkaasti vuoden 1994 jälkeen. Tästä huolimatta opetuksen taso koetaan usealla mittarilla mitattuna edelleen hyväksi, paljastavat kuntien koulutoimitutkimuksen ennakkotiedot.

Opetuksen taso on edelleen korkea Suomessa

Kuntaliiton KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelmaan kuuluvaan kyselyyn vastasivat ala-asteiden, yläasteiden, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten rehtorit. Vuosien 1995-98 koulutoimitutkimus valmistuu tänä keväänä.
Voimavarojen väheneminen on näkynyt erityisesti opetusresurssien kohdalla eli muun muassa tuntikehysresursseissa, ryhmäkoossa, opetusvirkojen ja toimien määrässä, sijaisten käytössä ja oppilaanohjauksessa. Oppilaitosten varustelutaso, erityisesti atk-laitteiden ja tietoverkkojen riittävyys, on puolestaan parantunut. Ammatillisia oppilaitoksia lukuunottamatta varustelutaso ei kuitenkaan saa rehtoreilta vieläkään kovin hyvää arvosanaa. -Etenkin sellaisten oppilaitosten rehtorit, joiden kouluissa varustustaso on huono, pelkäävät sen eriarvoistavan oppilaat jatko-opintomahdollisuuksien suhteen, kertoo tutkija Pertti Mäkelä Vaasan yliopistosta.

Kilpailu oppilaista ei lisäänny

Rehtorit arvioivat laitostensa tulevaisuudennäkymien jonkin verran heikentyneen vuoden 1995 jälkeen. Tulevaisuus nähdään sitä valoisampana, mitä arvostetummaksi oppilaitos koetaan. -Vähiten rehtorit kokevat laitostaan arvostettavan ala-asteilla, pienissä alle 40 oppilaan kouluissa, alle 5 500 asukkaan kunnissa ja Itä-Suomen läänissä, Mäkelä sanoo.

Oppilaitosten kokemalla arvostuksella on yhteys myös koulun resurssikehitykseen. Jos koulut nauttivat kunnassa arvostusta, myös niiden resurssikehitys on ollut suotuisampaa. Mäkelän mukaan vain harvassa kunnassa uskotaan, että oppilaitosten välinen kilpailu oppilaista lisääntyisi. Tärkeänä pidetään sen sijaan opinahjojen verkottumista ja yhteistyön lisäämistä. -Uskoa kilpailun lisääntymiseen esiintyi merkittävässä määrin vain ammatillisten oppilaitosten rehtoreiden keskuudessa. He myös nostivat oppilaitosten imagon kehittämisen ja markkinoinnin tärkeimpien kehityskohteiden joukkoon.

KuntaSuomi 2004 -ohjelmassa on mukana muun muassa viisi yliopistoa ja 47 kuntaa, jotka edustavat mahdollisimman hyvin koko suomalaista kuntakenttää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot