Mainos
Mainos

Koulukiusaaminen tapahtuu myös kännykällä tai netissä

Koulukiusaaminen tapahtuu nykyään suurilta osin tekniikkaa apuna käyttäen.

Lapset ja nuoret herjaavat toisiaan internetin chattipalstoilla tai lähettävät kännyköillään ilkeitä viestejä.

Suurimpana ongelmana ovat netissä julkaistut, salaa otetut kännykkäkuvat. Internetissä kuvan kohde voi joutua herjaavien viestien kohteeksi. Lisäksi vanhemmat osaavat harvoin puuttua uusiin kiusaamismuotoihin.

Ilkeät viestit tulevat perille kännykän tai internetin välityksellä. Jos lapsi tai nuori ei ole itse joutunut ilkeilyn kohteeksi, hänen lähipiirissään joku todennäköisesti on.

Viestit sisältävät usein haukkumista tai irvailuja.

Otollisia kiusaamispaikkoja ovat esimerkiksi nettipelisivut tai keskustelupalstat.

Kamerakännyköillä otetaan kuva salaa

Lapset ja nuoret ottavat myös aktiivisesti kuvia kamerakännyköillään. Silloin kun kuva ei jää vain kännykään, voidaan sillä saada pahaakin aikaan.

- Esimerkiksi se, että ollaan salaa otettu kuva jostain kaverista ja sitten se ollaan julkaistu internetsivustolla. Sen jälkeen sivustolla on syntynyt kiusaamista tai kuvat on siirretty toisiin yhteyksiin tai muuta tällaista, se on ihan koulukiusaamisen yksi muoto, kertoo suunnittelija Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapset Ry:sta.

Omia kuvia laitetaan nettiin nykyään ihan vapaaehtoisestikin. Asiantuntijat eivät pidä tätä pahana, mutta ovat erityisen huolestuneita siitä, että lasten ja nuorten vanhemmat eivät tiedä, missä lapsen kuvat ovat. Toisaalta kotona ei myöskään osata asioista kysyä.

Koulussa uudet kiusaamisen muodot ovat tiedossa, mutta vain murto-osa tapauksista tulee opettajien tietoon. Kouluissa muistutetaan kuitenkin asiaan liittyvistä pelisäännöistä.

- Kyllä me kerromme oppilaille siitä, ettei kuvia saa luvatta julkaista ja ihan tästä laillisestakin puolesta. Toisaalta nämä asiat ovat nykyään nuorisopoliisin listalla, kertoo Haagan peruskoulun rehtori Jarmo Salmela.

Opetusministeriössä on parhaillaan tekeillä valtakunnallinen kouluhyvinvointiohjelma. Tosin nuoret sormiparit ovat yleensä askeleen muita edellä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme