Mainos
Mainos

Koulukotien arki Suomessa 60-luvulla: Päivittäistä hakkaamista

Vuosikymmeniä sitten koulukoteihin sijoitetut vaativat valtiolta anteeksipyyntöä huonosta kohtelusta. Perusteena on viranomaisten mielivalta ja koulukodeissa harjoitettu väkivalta, joka on tuhonnut jopa satojen ihmisten myöhemmän elämän.

Esimerkiksi pian kuusikymppinen Henkka joutui 1960-luvulla Muhoksen koulukotiin ollessaan 12-vuotias. Mukana tulivat kolme veljeä. Kokemus on ahdistanut häntä koko elämän.

— Ei siellä mitään kasvatusmenetelmiä ollut, nyrkillä hakattiin se kasvatusmenetelmä. Hakkaaminen aina, kun ilta tuli, ja henkilökunta hävisi.

Muhoksen koulukoti oli 60-luvulla rankka paikka, jossa väkivalta oli päivittäistä. Nykymittarilla kysymys olisi törkeistä rikoksista.

—Veljiäni hakattiin, kun he karkasivat ja ne joutuivat putkaan. Heidät hakattiin putkassa niin pahasti, että putkan lattialla oli isot verilammikot. He joutuivat sairaalaan.

Tutkija Vesa Puuronen kerää materiaalia koulukotien epäkohtia koskevaan tutkimukseen.

— Mielestäni se on rinnastettavissa vaikka venäläispartisaanien uhrien kokemuksiin toisen maailmansodan aikaan kun siitä ei saanut puhua.

— Minä odotan sitä, että nämä asiat tulisivat julkisuuteen ja niistä saataisiin julkiset anteeksipyynnöt ja vielä korvaukset heille, jotka ovat kärsineet pahoinpitelyistä ja vääristä pidätyksistä, Henkka sanoo.

Koulukotilasten kohtelusta on suunniteltu selvityksen tekemistä, mutta päätöksiä ei ole tehty, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

— Olen saanut sellaisia tietoja, että se (hakkaaminen) olisi edelleenkin tänäkin päivänä niin joittenkin lasten ja nuorten kohdalta todellisuutta, Henkka kertoo.

Henkka on katkera erityisesti veljiensä puolesta.

— Kaksi veljeäni sairastuivat välittömästi mielisairauteen, kun he pääsivät sieltä pois 16-18 vuoden välillä.

Tämän hetkisten tietojen mukaan viranomaisten vääryyttä aikanaan kokeneita sijoituslapsia on vähintään satoja.

Aihetta käsitellään laajemmin Huomenta Suomessa huomenna aamulla kello 7.50.

Lue myös:

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Kymmenen uutiset 27.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme