Mainos
Mainos

Koululaiset mukaan perheen ruokasuunnitteluun

Taas koulun alkaessa moni vanhempi harmittelee sitä, kun lapsi ei syö kunnolla koulussa. Joskus myös kotona nirsoillaan ruuan kanssa. Mikään ei maistu tai mieli tekee vain herkkuja.

Huomenta Suomessa vieraillut ravitsemusterapeutti Anette Palssa harmittelee, että kouluruokaa arvostetaan usein vain teoriassa.

- Käytännössä lapset ja joskus jopa vanhemmat valittavat kouluruuasta. Kouluruuan määrärahat ovat edelleen hyvin pienet ja ne pienenevät koko ajan, mutta siitä huolimatta monissa kouluissa tarjotaan loistavaa, monipuolista ja riittävää ruokaa. Keittäjät ovat ihmeidentekijöitä pystyessään loihtimaan pienellä rahamäärällä hyvää ja maittavaa ruokaa.

Palssa muistuttaa, että kouluruoka on vain yksi ateria. Suositusten mukaan lapsen pitäisi syödä aamu-, väli- ja iltapalan lisäksi kaksi lämmintä ateriaa.

- Kouluruoka on hyvin pieni osa. Paljon suurempi merkitys on sillä, mitä lapsi syö ennen ja jälkeen koulua, varsinkin jos lapsi nirsoilee.

Moni vanhempi tuskailee esimerkiksi aamupalan suhteen. Lapselle ei maita aamulla oikein mikään tai ainoa, joka menisi alas on sokeroitu jugurtti ja murot. Tässä tilanteessa Palssa kehottaa vanhempia katsomaan peiliin.

- Tiedän, että monet keski-ikäisistä eli näistä vanhemmista jättää aamupalan syömättä. Oma malli on ihan ehdottoman tärkeä. Jos itse vain juo kupin kahvia ja painuu töihin, on vaikea opettaa koululaiselle oikeaa aamupalarytmiä. Aamupalalle pitää myös varata aikaa.

Välipala jää monesti lapsen vastuulle

Ravitsemusterpeutti Palssa ohjaa vanhempia varmistamaan, että kotona kaapissa on terveelliset välipala-aineet. Ostoksilla on hyvä käydä koululaisen kanssa, jotta tarjolla on sellaista terveellistä ruokaa, jota koululainen todella syö. Palssa korostaakin sitä, että lapset voi ottaa mukaan ruokailuun liittyviin päätöksiin ja ruuan valmistukseen.

- Pahin ratkaisu on jättää vitonen pöydälle, että käy ostamassa jotain. On väärin laittaa vastuu koululaiselle. Toki jos aamupala ja lounas jää väliin, niin houkuttaahan se ostamaan sen suklaapatukan tai jäätelön.

Palssa on huolestunut erityisesti nuorten tyttöjen tavasta jättää ruokia väliin lihomisen pelossa. Lapset saattavat kuitenkin syödä karkkia ja suklaata, mutta esimerkiksi kouluruuan kanssa nirsoillaan. Tässäkin asiassa Palssa uskoo, että perheessä opituilla malleilla on merkitystä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme