Mainos
Mainos

Koululaiset: Opettajat eivät puutu kiusaamiseen

Yläkouluikäisistä peräti 70 prosenttia kokee, ettei koulussa puututa kiusaamiseen.

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselystä, joka toteutettiin viime vuonna. Peruskoululaisista 8 prosenttia tulee kiusatuksi vähintään kerran viikossa.

THL:n tutkija Riikka Puusniekan mukaan koulut ovat luvuista huolissaan. Hänen mukaansa koulut haluavat tehdä kaikkensa, jotta kiusaaminen estettäisiin.

– Kiusaamisen havaitseminen on kuitenkin vaikeaa. Toisinaan sitä on vaikea tunnistaa ja kiusaamista tapahtuu myös koulun ulkopuolella, myös netissä.

Puusniekan mukaan oppilaat eivät aina kerro kiusaamisesta, koska pelkäävät kiusaamisen pahenevan. Tällöin kiusaaminen jää myös opettajilta pimentoon.

– Jos kiusaaminen ei tule ilmi, siihen on mahdotonta puuttua.

Puusniekka arvostelee yläkouluissa käytössä olevaa aineenopettajajärjestelmää, joka vaikeuttaa oppilaiden hyvinvoinnin seuraamista.

– Kun opettajat vaihtuvat jatkuvasti, oppilaalla ei ole yhtä turvallista aikuista tukenaan. Luokanopettaja pystyisi havainnoimaan ryhmässä syntyviä muutoksia ja ongelmia paljon paremmin kuin vaihtuvat aineenopettajat.

Kouluterveyskysely toteutetaan joka vuosi ja siihen osallistuu kerralla 100 000 nuorta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme