Mainos
Mainos

Koululaisten nuuskan käyttö yleistynyt – jo alakoululaisten suosiossa

Koululaisten nuuskan käyttö on lisääntynyt viime vuosina, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemästä kouluterveyskyselystä.

Huomaamaton nuuskan käyttö yleistyy jopa oppitunneilla. Hammashuollossa törmätään silloin tällöin 12-vuotiaisiin eli vasta alakouluikäisiin nuuskan käyttäjiin.

Nuuskan myynti on Suomessa laitonta, mutta lapsille sitä hankkivat toisinaan myös omat vanhemmat.

Hammashoitaja Kirsi Vonk on kampanjoinut Porin kouluissa limsa-automaattien poistamisen ja energiajuomakiellon puolesta. Nyt tapetilla on nuuska, jonka käyttö on lisääntynyt hälyttävästi.

– Ongelmallisinta tietysti siinä on se, että lapset eivät ymmärrä sitä ja nuoret ja monta kertaa vanhemmatkaan eivät ymmärrä, että terveys menee siinä. Voi tulla jopa se ihan kaikkein pahin eli syöpä, hän sanoo.

Vonkin mukaan nuuskaa tuodaan ruotsinlaivoilta valtavia määriä ja jotkut nuoret jopa kertovat, että vanhemmat antavat nuuskaa.

– Sitten isommat myyvät sitä nuoremmille, hän kertoo.

Porin koulut ovat lähteneet mukaan nuuskan käytön ehkäisemiseen, sillä myös opettajien mielestä nuuska on ongelma.

Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskan käyttö on lisääntynyt erityisesti pojilla ja tupakan poltto on puolestaan vähentynyt. Kouluterveyskyselyyn vastasi viime vuonna 100 000 nuorta.

(MTV3)

Katso Siina Revon juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme