Mainos
Mainos

Koululaisten yökastelu luultua yleisempää

Yökastelu on yhä vaiettu häpeä. Se aiheuttaa lapselle myös itsetunto-ongelmia.

Yökastelu on jo kolmanneksi suurin koululaisten terveysongelma allergian ja astman jälkeen.

MTV:n uutisten mukaan joka neljäs ala-asteikäinen kärsii yökastelusta, mutta kastelijoita löytyy vielä lukioikäisistäkin.

Yökastelusta kärsivät etupäässä pojat. Yökastelutilastoihin lasketaan vain yli viisivuotiaat lapset. Koska isompien lasten ja nuorten yökastelusta on vaiettu, ei tiedetä onko ongelma hiljattain lisääntynyt vai keskustellaanko asiasta nyt vain enemmän.

Yökastelun syitä on haettu niin fysiologiselta kuin perinnölliseltäkin puolelta, eikä kouluelämän lisääntynyttä stressiäkään voida sulkea pois. Tutkijat ovat sen sijaan luopuneet käsityksestä, että yökastelu johtuisi kasvatuspulmista tai psyykkisistä häiriöistä.

Kiviniityn koulun kouluterveydenhoitajan Pirjo Mansikka-Ahon mukaan yökastelu aiheuttaa lapselle myös itsetunto-ongelmia.

- Kyllä yökastelu on iso ongelma. Mitä vanhemmaksi lapsi tulee sitä suuremmaksi ja häpeällisemmäksi ongelma muodostuu. Mitä pitempään yökastelu kestää, sen suurempia vaurioita itsetunnolle siinä aiheutetaan, koska se häpeä ja salaileminen on yleensä tosi suurta.

Yökastelun hoitokeinoina käytetään hälytinpatjaa ja lääkitystä, jotka tepsivät useimpien kohdalla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot