Mainos
Mainos

Koululait eduskuntaan

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen uudet koululait. Kysymyksessä on laaja paketti, joka muun muassa veisi kaikki kypsät ja innokkaat kuusivuotiaat koulunpenkille.

Esityksen mukaan syksystä 1998 alkaen riittävän kypsäksi todettu 6-vuotias pääsisi aina halutessaan kouluun; ja vieläpä juuri siihen omasta ja vanhempien mielestä parhaaseen; koulujen piirijaosta aiotaan nimittäin luopua.

Uusien oppilaanoikeuksien joukossa on myös muun muassa oikeus saamen- ja viittomakieliseen perusopetukseen. Uudet lait lisäisivät myös koulujen omaa päätäntävaltaa.

Opetusministeri Olli-Pekka Heinosen mukaan on osoittautunut, että jos halutaan parantaa koulutuksen laatua, täytyy päätäntävaltaa antaa paikallistasolle. Heinonen näkee siellä asiantuntemusta joustaville innovaatioille.

Innovaatioita kehotetaan hankkimaan myös oman opinahjon ulkopuolelta; eikä yhteistyö välttämättä rajoitu ainoastaan naapurikouluun. Esimerkiksi liikuntatunnit voitaisiin ostaa paikalliselta urheiluseuralta tai uskontotunnit seurakunnalta.

Opetusministeriöstä halutaan kuitenkin tähdentää, ettei kysymyksessä ole valtakunnallisesta koulutuspolitiikasta luopuminen. Eikä menoa aiota muutenkaan päästää villiksi.

Arvioinnin kautta halutaan pitää huolta siitä, että erilaisuus ei käänny eriarvoisuudeksi. Heinonen uskoo, että arvioinnin julkisuuden kautta vanhemmilla, kunnallisilla ja valtakunnallisilla päättäjillä on mahdollisuus pitää huoli siitä, että opetus on laadukasta.
(MTV3/Katja Santala)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme