Mainos

Koulusurmien tutkijoille vain välttämättömät viestitiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellyttää, että Jokelan ja Kauhajoen joukkomurhien tutkintalautakunnille annetaan esitutkinta-aineistosta vain välttämättömiä tietoja luottamuksellisten viestien sisällöstä.

Valiokunta antoi lausuntonsa niin sanotusta Jokela-laista hallintovaliokunnalle tänään. Hallituksen ehdotuksessa tutkijalautakunnalle olisi annettu oikeus saada "tarpeellista" tietoa luottamuksellisista viesteistä. Perustuslakivaliokunnan mukaan tiukennus "välttämättömään" tietoon oli tehtävä, jotta lakiehdotus voidaan hyväksyä tavallisena lakina.

Lakiehdotuksessa on kyse tutkintalautakunnan oikeuttamisesta selvitystyöhön vastaavien tapahtumien ennalta ehkäisemiseksi. Perustuslakivaliokunta piti perusteltuna, että tulevaa lakia sovelletaan myös Kauhajoen tapahtumien tutkintaan.

Perustuslakivaliokunta korostaa, että perustuslaki rajoittaa tutkintalautakunnan oikeutta julkaista raportissaan täsmällisiä tietoja esimerkiksi tekijän perhe-elämästä. Valiokunta suhtautuu myös vastentahtoisesti viranomaistutkintaan median toiminnasta. Sen pitäisi siten perustua ensisijaisesti jo tehtyyn tutkimukseen Jokelan koulusurmien käsittelystä mediassa.

Valiokunta toteaa myös, että yksittäistapauksia koskevien lakien säätämistä on pyrittävä välttämään. Mahdollisuudet onnettomuustutkintalain muuttamiseksi vastaavien tapahtumien varalle olisi siten syytä selvittää.

Tulevan lain nojalla on tarkoitus selvittää tutkijalautakunnissa tapahtumien kulkua ja viranomaisten ja muiden tahojen toimia sekä tapahtumien seuraamuksia.

Lisäksi selvitetään oppilashuollon sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja opetustoimen ennaltaehkäisevää työtä ja viranomaisten varautumista poikkeuksellisiin tilanteisiin oppilaitoksissa.

Tutkinnassa on tarkoitus paneutua myös aselupamenettelyyn ja tiedotusvälineiden toimintaan. Niin ikään selvitetään internetin ja tietokonepelien mahdollisia vaikutuksia tekoihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot