Mainos
Mainos

Koulut tarkistaneet turvaohjeita Jokelan vuoksi

Jokelan ampumistragedia on saanut koulut päivittämään ahkerasti turvallisuusohjeitaan. Opetushallituksen mukaan iso joukko kouluja ryhtyi heti syksyllä tarkistamaan ohjeistustaan kriisien varalle.

- Tällaisissa tilanteissa, kun jotakin dramaattista tapahtuu, niin automaattisesti jokainen koulussa olija tarkastaa oman koulunsa osalta asioita. Selkeästi kevään aikana on käynyt selville, että tähän työhön ryhdyttiin pian Jokelan jälkeen, sanoo opetusneuvos Heidi Peltonen Opetushallituksesta.

Kouluissa tulee nykyisellään olla kaksi turvallisuutta koskevaa suunnitelmaa. Niistä toinen sisältää ohjeita pelastautumiseen ja toinen oppilashuoltoon onnettomuus- ja kriisitilanteissa. Ohjeissa käsitellään esimerkiksi vastuita ja viestintää erilaisissa ongelmatilanteissa.

- Normaalistihan koulujen kriisitilanteet ovat normaalistikin hyvin erilaisia. Yleensä ne liittyvät pieniin tulipalonalkuihin, palohälytyksiin tai äkillisiin kuolemantapauksiin, eikä niillä ole tekemistä rikosten tai väkivallan kanssa, Peltonen sanoo.

Turvallisuuden tunne säilynyt

Helsingin kouluissa turvallisuusohjeet oli päivitetty syksyllä jo ennen Jokelan tapahtumia. Opetusviraston vs. linjanjohtaja Marjo Kyllönen kertoo, että tragedia herätti syksyllä runsaasti keskustelua muun muassa oppilashuollossa ja rehtorien kesken, mutta muutoin se ei ole vaikuttanut turvallisuuden tunteeseen kouluissa.

- Jokelan tapahtumien tyyppiset uhat eivät ole mitenkään pinnalla. Enemmän ollaan huolissaan lasten yleisestä pahoinvoinnista ja keskustellaan siitä, miten siihen voitaisiin puuttua, hän sanoo.

Heidi Peltosen mukaan eniten huolta kouluissa aiheuttivat perättömät uhkaukset, joita alkoi tulla marraskuun jälkeen eri puolilla Suomea yhteensä kymmeniä. Nyt ilmiö on kuitenkin jo laantunut.

Kouluun halutaan tulla vapaasti

Valvontakameroista koulut eivät ole innostuneet. Nykyisin koulujen valvonta on lähinnä ilkivaltaa estämään pyrkivää tilavalvontaa, eikä Heidi Peltosen tiedossa ole yhtään koulua, jonne olisi hankittu valvontakamerat Jokelan ammuskelun vuoksi.

- Suomessa on lähtökohtaisesti ajateltu, että koulu on avoin paikka ja sinne voi mennä vapaasti, eikä ole lähdetty turvatarkastuksiin tai turvaportteihin. Ja jos ajattelee Jokelan tilannetta, niin ei turvamieskään olisi estänyt sitä, koska ampuja oli koulun oppilas, huomauttaa puolestaan Marjo Kyllönen.

Koulujen turvallisuusasiat ovat nousseet esille kevään aikana myös koulutustilaisuuksissa, joita Opetushallitus on järjestänyt yhdessä lääninhallitusten kanssa. Kymmenessä tilaisuudessa on käsitelty koulujen turvallisuuden edistämistä ja uhkien vähentämistä. Tilaisuuksia on tulossa vielä lisää, ja syksyllä alkaa uusi koulutus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme