Mainos
Mainos

Koulutausta ja kotiolot vaikuttavat nuoren työllistymiseen

Vain peruskoulun käyneen nuoren on vaikea työllistyä. Aineellisesti vaatimattomista oloista kotoisin olevat nuoret jäävät myös työttömiksi lähes kolme kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin hyvätuloisten perheiden nuoret. Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa selvitettiin koulutuksen yhteyttä nuorten työllistymiseen.

– Nuoret, joilla on ammatillinen koulutus, saavat työtä nopeammin kuin ne, joilla ei ole koulutusta, kertoo työvoimaohjaaja Tiina MäkiMalmin työ- ja elinkeinotoimistosta.

Professori Pekka Martikaisen ja tutkijoiden Noora Sipilän sekä Laura Kestilän tekemän tutkimuksen perusteella nuorella on myös suurempi riski jäädä työttömäksi, mikäli molemmat vanhemmat ovat työttömiä.

Työttömyys ja aineellisesti vaatimattomat olot kulkevat käsi kädessä ja näyttävät periytyvän usein myös seuraavalle sukupolvelle. Aina näin ei tietenkään ole, vaan joukkoon mahtuu poikkeuksia.

– Totta kai kauheistakin oloista voi tulla ihan yliopistotason ihmisiä. Jos löytyy motivaatiota, niin sitten vain haetaan yliopistoon, vaikka se onkin vaikeaa. Toisaalta voi olla niinkin, että hyvistä perheistä tulevilla ei ole motivaatiota tehdä mitään, sanoo Santeri Wikström.

Nuorisotyöttömyys kääntyi laskuun toviksi

Suomessa nuorisotyöttömyys kääntyi keväällä laskuun. Huhtikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli noin 26 800. Se on 5 700 vähemmän kuin edellisvuonna.

Työvoimaohjaaja Mäen mukaan nuorisotyöttömyys lähtee kuitenkin kesän edetessä nousuun.

– Yhteishaun tuloksien julkistamisen jälkeen työ- ja elinkeinotoimistoihin tulee yleensä pieni piikki. Kaikki eivät ole saaneet opiskelupaikkaa ja silloin ilmoittaudutaan työnhakijoiksi.

Tämä tietää kasvua nuorisotyöttömyyttä kuvaavissa tilastoissa. Tilastot ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia: arviolta jopa tuhannet nuoret saattavat olla ainakin väliaikaisesti tilastojen tavoittamattomissa.

Katso Johanna Laineen juttu (Seitsemän uutiset 10.6.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme