Mainos
Mainos

Kouluttamattoman työllistyminen vaatii erityistaidon

Kouluttamattomien työmahdollisuudet ovat Suomessa kehnot.

Pelkän peruskoulun käyneistä työikäisistä eli 15-64-vuotiaista alle puolet oli toissa vuonna töissä. Tutkinnon suorittaneista töissä oli kolme neljästä.

Esimerkiksi palvelualoilla koulutusta ei perinteisesti ole vaadittu. Nykyään tutkintoa kuitenkin usein edellytetään. Palvelualojen ammattiliiton PAMin asiantuntija Mikko Laakkonen sanoo, että esimerkiksi siivousalalta voi saada töitä ilman koulutusta mutta kouluttamaton päätyy usein muita huonompiin työsuhteisiin.

Sosiaalipolitiikan professorin Heikki Ervastin mukaan ilman koulutusta työllistyvät yleensä vain ne, joilla on jokin erityistaito.

Työttömien lisäksi vailla työtä ovat myös esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevat sekä opiskelijat. Ervastin mukaan työllisyys kuitenkin yleensä kertoo paljon töiden saatavuudesta.

Asiantuntijoiden mukaan kouluttamattoman mahdollisuudet eri paikkakunnilla ovat osin kiinni kunnan elinkeinorakenteesta mutta myös yksittäisistä työnantajista ja sattumasta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme