Mainos
Mainos

Koulutusmenot kasvaneet roimasti

Toissa vuonna valtion koulutusmenot olivat 5700 miljoonaa euroa. Pääosa menojen kasvusta selittyy paluulla 1990-luvun alkupuolen lamaa edeltäneelle menotasolle.

Suomen koulutusmenojen osuus kaikista valtion menoista on ampaissut reippaaseen kasvuun 1990-luvun loppupuolella. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tekemän selvityksen mukaan menojen kasvu selittyy pääosin paluulla 1990-luvun lamaa edetäneen ajan tasolle.

Erikoistutkija Sari Pekkalan mukaan vuonna 1991 valtion koulutusmenot olivat 6000 miljoonaa euroa vuodessa. Laman aiheuttaman rajun laskun jälkeen koulutusmenot ovat nousseet, ja vuonna 2003 ne olivat 5700 miljoonaa euroa. Perusopetuksen menot ovat olleet jyrkässä kasvussa viiden viime vuoden aikana. Myös lukioiden menot ovat kasvaneet.

Ulkopuolisen rahoituksen osuus yliopistojen kokonaismenoista on kasvanut reilusti 1990-luvun alusta lähtien. Kokonaisuudessaan julkiset koulutusmenot ovat yli kymmenkertaistuneet viimeisten 50 vuoden aikana. Koulutuksen menot ovat kasvaneet samalla kun suomalaisten koulutustaso on kohonnut nopeasti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme