Mainos
Mainos

Koulutusmenot kasvavat edelleen

Perusopetus maksoi viime vuonna noin 5900 euroa oppilaalta eli runsaat viisi prosenttia edellisvuotista enemmän. Kalleinta on ammatillinen koulutus.

Koulutus on edelleen kallistunut oppilasta kohden laskettuna. Yleisen kustannustason nousun lisäksi kehitystä vauhdittavat oppilaiden väheneminen ja kuntien panostukset oppilashuoltoon.

Opetushallituksen keräämistä tiedoista selviää, että keskimäärin perusopetus maksoi viime vuonna noin 5900 euroa oppilaalta. Nousua edellisvuoteen kertyi runsaat viisi prosenttia.

Lukiokoulutuksessa kulut kasvoivat hieman hitaammin kuin perusopetuksessa. Ammatillisessa koulutuksessa nousu jäi runsaaseen pariin prosenttiin ja ammattikorkeakouluissa vieläkin pienemmiksi.

Nopeimmin viime vuonna kasvoivat esiopetuksen kustannukset. Siinä kehitystä kuitenkin vauhditti kuljetuskulujen nousu, joka seurasi matkaedun laajenemisesta esioppilaisiin toissa vuoden elokuussa.

- Trendi on ollut samansuuntainen kuin edellisinäkin vuosina, arvioi kulukehitystä erikoistutkija Seija Bonde Jensen Opetushallituksesta.

Kustannukset oppiasteittain:

Kustannuslajeista eniten kallistuivat oppilashuollon menot. Ne ovat kasvaneet yli kymmenen prosenttia niin esi- ja perusopetuksessa kuin myös lukiokoulutuksessa.

- Ehkä siellä on jouduttu palkkaamaan enemmän henkilökohtaisia avustajia ja koulunkäyntiavustajia, erikoistutkija arvelee.

Perusopetuksessa oli viime vuonna 5500 oppilasta vähemmän kuin edellisvuonna. Myös kouluverkosto jatkoi harventumistaan reilulla kolmella prosentilla.

Lukiokoulutuksessa opiskelijamäärät supistuivat lähes 2200 oppilaalla. Ammatilliseen koulutukseen osallistui sen sijaan 1900 opiskelijaa enemmän kuin edellisvuonna.

Erot kustannuksissa suuria

Peruskoulutuksen kohdalla kustannuksissa on edelleen suuria eroja kuntien välillä. Kalleimmillaan kustannukset olivat viime vuonna 13 200 euroa oppilaalta ja halvimmillaan 4600 euroa. Maakunnittain eniten rahaa oppilasta kohden käytettiin Lapissa ja vähiten Kanta-Hämeessä.

Vaihtelu on reipasta myös eri alojen välillä ammatillisessa koulutuksessa. Kun luonnonvara- ja ympäristöalalla oppilaskohtaiset kustannukset olivat keskimäärin 14 000 euroa, niin liiketalouden ja hallinnon koulutetaan 6100 eurolla.

- Tämä luonnonvara-ala oli siellä kalleimpana niin kuin aina ennenkin, Seija Bonde Jensen vertailee tietoja.

Ammattikorkeakouluissa eniten maksoi kulttuurialan koulutus, jossa keskimääräiset kustannukset ovat noin 10 600 euroa oppilaalta. Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon koulutuksessa vastaava summa oli lähes puolet pienempi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme