Mainos
Mainos

Koulutustaso ei vaikuta työpaikkakiusaamiseen

Korkea koulutus ei suojele työpaikkakiusaamiselta. Tänään ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa tarkastettavan väitöskirjan mukaan kaupan alalla jopa joka kymmenennellä työpaikalla esiintyy työpaikkakiusaamista.

Tutkimuksessa kartoitettiin työpaikkakiusaamista ekonomien keskuudessa. Samalla tutkimuksessa tarkasteltiin, miten organisatoriset tekijät vaikuttavat kiusaamisen esiintymiseen.

Tutkimukseen osallistuneista ekonomeista lähes yhdeksän prosenttia ilmoitti kiusatuksi tulemisen uhasta nykyisellä työpaikallaan. Naisista 12 prosenttia kertoi tutkimuksessa kiusaamisen esiintymisestä, kun taas miehistä asiasta kertoi vain viisi prosenttia.

Tohtoriksi väittelevä Denise Salin, 28, sanoo, että hän ei ollut kovin yllättynyt siitä, että lähes kymmenes ekonomeista on kokenut kiusatuksi tulemisen uhkaa. Samalla hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että kiusaamista on eri asteista ja tasoista. Lähempi aineiston analyysi paljastaa, että naiset ilmoittavat useammin kiusaamisesta, koska naisia saatetaan kohdella työpaikalla miehiä huonommin. Eroavaisuudet naisten ja miesten kokemuksissa saattavat myös kertoa siitä, että naiset kokevat itsensä puolustuskyvyttömiksi tietyissä tilanteissa.

Salinin mukaan myös useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kiusaamisella on monia kielteisiä seurauksia työpaikoilla. Kiusaaminen lisää muun muassa stressiä, masennusta ja psykosomaattisia oireita sekä alentaa työtyytyväisyyttä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme