Mainos
Mainos

Kreikassa kävijän kokemus: Talouskriisiä ei pääse pakoon lomalla

Kreikan talousongelmilta ei ole voinut viime aikoina välttyä uutistoimittajan työssä, mutta ei kriisiä pääse pakoon lomallakaan. Palasin juuri Zakinthoksen saarelta, jonne matkustin muun muassa karkuun sellaisia termejä kuin vakautuspaketti, kriisirahasto ja velkasaneeraus.

Kuinkas kävikään - maan talousongelmat tulivat mieleeni lähes jokaisella illallisella, kun oli laskun maksamisen aika. Parhaimmillaan tarjoilija oli eritellyt ateriat lappuselle, jossa näkyi ravintolan nimi. Pahimmillaan saimme post-it-lappusen, johon tarjoilija oli kirjoittanut hintoja ja loppusumman ilman sen kummempaa erittelyä.

Monessa paikassa kuitti vietiin rahojen mukana takaisin keittiöön.

Lomailijan on vaikea tietää, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä. Tuntuu väsyttävältä alkaa vaatia kuitteja ja erittelyitä sekä virallisia dokumentteja, joista näkee arvonlisäverot ja muut maksut, kun haluaisi vain nauttia lomasta ja hyvästä ruuasta.

Monessa paikassa hintataso tuntui melkoisen edulliselta - ehkäpä juuri sen takia, että lisämaksut jäävät maksamatta niin lomailijalta kuin ravintoloitsijalta (tai paikalliselta retkijärjestäjältä tai kauppiaalta).

Toisaalta muutamille tuhansille kuolleille kreikkalaisille maksettujen eläkkeiden karhuaminen tuntuu pikkusummalta sen rinnalla, että ties kuinka monet tuhannet kreikkalaiset jättävät säännönmukaisesti niin suuren osan veroista ja samalla valtion tuloista maksamatta.

Kuulin reissussa, että suuri osa Zakinthoksen saarella asuvista tienaa vuodessa alle 11 000 euroa. Osa ehkä oikeastikin, sillä kesän matkailukauden ulkopuolella tienestit ovat tiukassa, mutta osa varmasti sen takia, että ylimenevästä osasta napsahtaa jo tuloja valtion kassaan ja johdossa olevien "huijareiden" (luottamus valtionjohtoon kun on melko nollissa) taskuihin.

Siispä ylimenevän osuuden merkitsemistä veroilmoitukseen vältetään parhaan mukaan, esimerkiksi juuri kuitteja peukaloimalla.

Rauhallisella saarella turhautuminen valtionjohtoon ei purkautunut mellakoina kuten esimerkiksi Ateenassa, vaan paikalliset tuntuivat suhtautuvan maansa tilanteeseen omalla tavallaan - tekemällä mahdollisimman paljon töitä matkailun ja palveluiden parissa sekä keräämällä rahaa säästöön, talvisin kun euro on tiukassa monessa kodissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme