Mainos
Mainos

Kriisinhallinnasta tulossa pysyvä poikkeuslaki

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa kriisinhallintalain hyväksymistä pysyvänä poikkeuslakina. YK:n valtuutusta kriisinhallintaoperaatioihin osallistumiseen ei välttämättä enää tarvita.

Ulkoasiainvaliokunta ei esitä tuoreessa mietinnössään mitään muutosta hallituksen esittämään pykälään, joka koskee kriisinhallintaoperaation takana olevaa valtuutusta. Hallituksen esityksen mukaan suomalaisten joukkojen osallistumisen ehdottomana edellytyksenä ei enää ole YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus, kuten nykyisessä rauhanturvaamislaissa.

Asiasta joudutaan todennäköisesti äänestämään ensi viikolla lain täysistuntokäsittelyssä, sillä vasemmistoliiton ryhmä haluaa säilyttää YK-mandaatin. Puolueestaan käytännössä irtautunut, mutta vasemmistoliiton edustajana ulkoasiainvaliokunnassa edelleen istuva Suvi-Anne Siimes on eri linjoilla ryhmänsä kanssa. Hän esitti yhdessä vihreiden Ulla Anttilan kanssa, ettei mietinnössä olisi lainkaan mainittu YK:n mandaattia. Sen olisi korvannut maininta siitä, että Suomi osallistuu YK:n peruskirjan ja periaatteiden mukaiseen kriisinhallintaan. Esitys hylättiin valiokunnan äänestyksessä.

Simes pitää kiinni valiokuntapaikasta

Siimes perusteli muutosesitystään sillä, että hallituksen muotoilu jättää hänen mielestään liian laajan tilan tulkinnoille. Minkään muunkaan EU-maan lainsäädännössä ei ole nimenomaisesti mainittu poikkeamista YK:n mandaatista. Ulkoasiainvaliokunnan varajäsen Esko-Juhani Tennilä valitti, että Siimeksen läsnäolon vuoksi hän ei päässyt tekemään mietinnön käsittelyssä eduskuntaryhmän kannan mukaista esitystä eli YK-mandaattia koskevan vaatimuksen säilyttämistä. Ryhmänsä kanssa riitaantunut Siimes ilmoitti tiukasti, ettei hänellä ole mitään aikeita jättää paikkaansa valiokunnassa.

Kiireellisenä säädettävä kriisinhallintalaki vaatii viiden kuudesosan kannatuksen eduskunnassa. Hallitus on varmistanut etukäteen, että tarvittava enemmistö löytyy. Kriisinhallintalaki oli jo toista kertaa ulkoasiainvaliokunnan puitavana. Hallitus veti joulun alla pois edellisen samansisältöisen esityksen, kun perustuslakivaliokunta piti siinä presidentille annettua valtaa päättää osallistumisesta myös EU:n kriisinhallintaoperaatioihin perustuslain vastaisena.

Hallituksen tahto toteutuu nyt poikkeuslain avulla. Lainsäädännöllä on kiire, koska Suomi on jo kokoamassa ensi vuoden alussa yhdessä Saksan ja Hollannin kanssa päivystävää EU:n nopean toiminnan osastoa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ei halunnut antaa täysiä tyylipisteitä lain säätämisprosessista, mutta hän uskoi sen antavan nykyaikaiset puitteet Suomen osallistumiselle rauhanturvatoimintaan ja EU:n taistelujoukkoihin. Se poistaa hänen mukaansa keinotekoiset esteet muun muassa voimankäytössä. Ne ovat vaikeuttaneet Suomen osallistumista kriisinhallintaan. Kun vielä ehdoton YK-mandaattia koskeva vaatimus poistuu, Suomi on Jaakonsaaren mukaan lähdössä täysillä mukaan EU:n kriisinhallintatehtäviin. Sitä edellyttää epävakauden ja kriisien määrän kasvu maailmassa.

Tositoimia luvassa

Valiokunnassa uskottiin, että suomalaiset joutuvat päivystysvuorollaan osallistumaan myös tositoimiin. Jari Vile'nin

Mi-8 -kopteri

veikkaus oli, että se tapahtuu jossakin operaatiossa Afrikassa. Mietinnön mukaan kriisinhallinnassa joudutaan entistä haastavampiin ja arvaamattomampiin tilanteisiin. Riskit kasvavat, mutta toisaalta niihin myös varaudutaan koulutuksen ja joukkojen varustuksen avulla. Lisäksi EU:n päätöksenteossa harkitaan tarkkaan, millaisiin operaatioihin joukkoja lähetetään.

-Valmistauduttaessa osallistumaan kriisinhallintaan on jo ennakkoon varauduttava myös mahdollisiin vastoinkäymisiin - mukaan lukien ihmishenkien menetys. Eduskunnan on osaltaan oltava valmis kantamaan poliittista vastuuta myös näistä seuraamuksista, mietinnössä todetaan.

Eduskunta mukaan ajoissa

Ulkoasiainvaliokunta pitää tärkeänä, etä eduskunta kytketään nykyistä huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa Suomen kantojen muotoiluun ennen EU:n operaatiosta tehtävää päätöstä neuvostossa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme