Mainos
Mainos

Kriisinhallintalakiin ei tule pakollista YK-mandaattia

Kriisinhallintalain ns. valtuutuspykälään ei tule muutoksia. Eduskunta hyväksyi tänään äänestyksissä hallituksen ja ulkoasiainvaliokunnan kannan, jonka mukaan suomalaisten joukkojen mukanaoloon kriisinhallinnassa ei vaadita ehdottomasti YK:n operaatiolle antamaa valtuutusta.

Sisällöltään hyväksytyn lain mukaan Suomi voi osallistua poikkeuksellisesti myös muuhun kansainväliseen kriisinhallintaan. Toimeenpanijana voi olla YK, Etyj, Euroopan unioni tai muu kansainvälinen järjestö tai maaryhmä.

Äänestyksissä hylättiin vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien muutosesitykset selvin luvuin. Vasemmistoliiton mielestä operaatioilla pitäisi olla aina YK:n mandaatti tai hyväksyntä. Myös kristillisdemokraatit esittivät pakollista YK:n valtuutusta. Muihin operaatioihin osallistumisesta tulisi laatia erillislaki.

Luvuin 144-12 kaatui Suvi-Anne Siimeksen ja Ulla Anttilan toive siitä, ettei lakiin kirjattaisi lainkaan YK:n mandaattia. Sen olisi korvannut maininta Suomen osallistumisesta YK:n periaatteiden mukaiseen sotilaalliseen kriisinhallintaan.

Poikkeuslakina säädettävä kriisinhallintalaki hyväksytään lopullisesti ensi viikon perjantaina. Se julistetaan kiireelliseksi viiden kuudesosan enemmistöllä ja hyväksytään kahden kolmasosan enemmistöllä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme