Mainos
Mainos

Kriisipsykologi vanhemmille: Älkää kyselkö nuorilta liikaa

Naantalissa käynnistyi tänään tuhoisan asuntopalon jälkeinen kriisiapu. Kriisiapua tarjoavat yhteistyössä Naantalin kaupunki, seurakunta sekä Suomen Punaisen Ristin ammattilais- ja vapaaehtoisväki. Kriisipsykologi Eija Palosaaren mukaan yhteistyö on käynnistynyt kaikkien toimijatahojen kesken vaivattomasti.

- Uhrien perheisiin on saatu yhteys ja kouluissa on ollut tänään vahva toiminnan päivä, kertoo Palosaari.

Kriisipsykologin mukaan moni naantalilainen nuori on yhä shokkivaiheessa viikonlopun traagisen palon jäljiltä.

- Voimakkaimmat tunteet eivät ole vielä käynnistyneet. Tällä hetkellä kriisityö on lähinnä tukemista, käytännön apua ja lähellä olemista. Se ei vielä tarkoita suuria sanoja tai syvälle meneviä tunteita. Niiden aika on sitten myöhemmin.

Palosaaren mukaan tämän kaltaisissa tilanteissa nuorten vanhemmat usein hätääntyvät ja pelkäävät, etteivät osaa tukea lapsiaan riittävän hyvin. Vanhemmat pohtivat, millä sanoilla voi helpottaa nuoren tuskaa ja ovat huolissaan siitä, osaavatko he puhua tilanteessa riittävän syvällisesti.

- Aikuisten ei tarvitse olla viisaita näissä tilanteissa, läsnäolo ja yksinkertaiset sanat riittävät. Tärkeintä on se, että on käytettävissä..

Palosaaren mukaan nuoret valittavat välillä sitä, että vanhemmat kyselevät ahdistavassa tilanteessa liikaakin.

- Vanhempien ei tarvitse kysellä puolen tunnin välein, että miten nyt voit. Läsnäolo riittää, Palosaari muistuttaa.

(MTV3)

Katso Jukka Painilaisen raportti Naantalista ja sisäasiainministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partasen haastattelu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme