Mainos
Mainos

Kriisipsykologit lähtivät kohti Espanjaa

(Marjo Lehikoinen haastattelee)

Suomen Punaisen Ristin valmiusryhmään kuuluvat kriisipsykologit saivat hälytyksen Malagan bussionnettomuuden takia aamulla seitsemän jälkeen. Kajaanilainen Tiina Sjöblom vastasi heti kutsuun myöntävästi, hyppäsi musta lentolaukku mukanaan Helsinkiin tuovaan koneeseen ja lähti yhtenä viidestä iltapäivällä kohti Espanjaa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman konferenssikeskuksen ulkopuolella pikaisesti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ryhmän vetäjä Päivi Muma korosti, että ensimmäiseksi he käyvät sairaaloissa. Jo kentällä ovat vastassa Espanjan Punaisen Ristin edustajat. Yksi tärkeä tehtävä on saattaa loukkaantuneet yhteyteen omaistensa kanssa.

Illansuussa matkaan lähteneen Suomen Punaisen Ristin ryhmän tehtävänä on myös auttaa sekä onnettomuuden uhreja että heidän Espanjaan matkustaneita omaisiaan.

- Tarkoitus on ensinnäkin tarjota läsnäoloa ja kuuntelemista. Tarjoamme apua myös ihan käytännön asioiden järjestämisessä, kertoi Päivi Muma MTV:n uutisille.

Psykologit koottiin SPR:n 25-henkisestä valmiusryhmästä, jossa on jäseniä ympäri maata. Päivi Muma arvioi, että heitä tarvitaan paikalla kolmesta päivästä viikkoon. Lentolaukkujen ja reppujen sisältö on mitoitettu sen mukaan.

Päivi Muma ehti antaa tiedotusvälineille myös neuvoja Malagasta tulevien ja heidän omaistensa kohteluun:

- Ei kannattaisi hyökätä hirveästi omaisten ja niiden ihmisten kimppuun, jotka tulevat sieltä. Meillä on huonoja kokemuksia siitä hyökkäämisestä. Mutta pidän tärkeänä, että ihmiset saavat tietoa, Muma sanoi.

Oppaita lähti myös lisää

Onnettomuusbussilaisten matkanjärjestäjä Aurinkomatkat lähetti samalla lennolla Aurinkorannikolle kaksi matkaopasta paikalla olevien avuksi. Hanna Ståhlille paikka on tuttu vuoden takaa, mutta Veli Kilpinen lähti seudulle ensikertalaisena.

- Varmaan täytyy käyttää hyödyksi kaikki elämänkokemus mitä on takana, kaikki tiedot ja taidot, pohdiskeli Kilpinen.

Psykologien, matkaoppaiden ja poliisin uhrintunnistajien lisäksi matkaan oli sonnustautumassa rovasti Hannu "Hinski" Honkkila, vuoden päivät eläkkeellä ollut entinen Aurinkorannikon diakoniapappi. Honkkila uskoi työnsä alkavan jo menomatkalla lentokoneessa, sillä samaan koneeseen oli lähdössä onnettomuudessa olleiden omaisia.

- Uskon, että varmaan löytyy istumapaikka tämmöisten ihmisten vieressä, Honkkila sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme