Mainos
Mainos

Kristillisdemokraateilta tuli jo vaihtoehtobudjetti

Puolue vaatii noin 1,3 miljardin euron menolisäyksiä. Ne rahoitettaisiin muun muassa alkoholi- ja tupakkaveron korotuksilla sekä pörssiverolla.

Hallituksen budjettiriihessään viimeistelemä köyhyyspaketti sai ensimmäisen kilpailijan, kun pieniin oppositiopuolueisiin lukeutuva kristillisdemokraatit julkisti tänään oman varjobudjettinsa.

Kristillisdemokraatit käyttäisivät tuntuvasti enemmän valtion varoja erityisesti lapsiperheiden köyhyyden poistamiseen. Ryhmäjohtaja Sari Essayah sanoi, että ongelma on jo hyvin mittava: noin 120 000 lasta elää perheissä, joissa kuukausitulot ovat vähemmän kuin 750 euroa kuukaudessa.

Puolue korottaisi alimpia äitiys- ja vanhempainrahoja työttömän perusturvan tasolle. Lapsilisää ei kristillisdemokraattien mielestä pitäisi laskea tuloksi, kun perheelle määritellään toimeentulotukea. Työttömyysturvan lapsikorotuksiin puolueen eduskuntaryhmä esittää neljän prosentin tasokorotusta.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa esitetään lisäksi muun muassa 20 euron tasokorotusta kansaneläkkeeseen ja neljän tuhannen hoitajan lisäämistä vanhusten palveluihin.

Essayahin mukaan kristillisdemokraattien köyhyyspaketti on noin 600 miljoonan euron luokkaa, kun hallituksen panostukset ovat 80 miljoonaa euroa, mistä noin puolet jää kuntien maksettavaksi.

Kristillisdemokraatit ajavat edelleen ruoan arvonlisäveron alentamista ja alkoholiverojen ja tupakkaveron korotusta, pientä veroa pörssiosakkeiden myynnille sekä ylimääräistä veroa väkivalta- ja pornoviihteelle.

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen toivoi ehdotuksen julkistamistilaisuudessa, että myös suurin oppositiopuolue kokoomus laatisi samaan tapaan oman vaihtoehtobudjettinsa, jossa menojen ja tulojen lisäykset ovat tasapainossa.

Räsäsen mielestä kokoomuksen ajamat nähtyjä isommat veronalennukset ja nähtyä nopeampi valtionvelan takaisinmaksu on yhdessä tehtynä mahdoton yhtälö.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme