Mainos
Mainos

Kristillisdemokraatit peräävät kantasolututkimuksen etiikkaa

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen perää eettistä kansalaiskeskustelua alkioiden käyttämisestä kantasolututkimuksessa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen vaatii hallitusta selvittämään perustelunsa kantasolututkimuksen rahoituskiistassa.

Tänään Hämeenlinnassa puhunut Räsänen pitää häpeällisenä sitä, että Suomessa ei ole virinnyt eettistä kansalaiskeskustelua alkioiden käyttämisestä kantasolututkimuksessa.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat hyväksyneet alkioita hyödyntävän kantasolututkimuksen rahoittamisen yhteisistä varoista. Asia ratkaistiin EU:n kilpailukykyneuvostossa, joka on Räsäsen mielestä aivan väärä elin ratkomaan tutkimuseettisiä kysymyksiä.

- EU:n jäsenmaita rauhoiteltiin sillä, että tukea ei esimerkiksi myönnetä hankkeisiin, joissa alkio "tuhoutuu" tutkimuksen vuoksi. Mitä eettistä eroa on sillä, tuhoutuuko ihmisalkio tutkimuksen vuoksi vai tuhotaanko se tutkimuksen jälkeen? Tutkimuskäyttöön valjastettu alkio joka tapauksessa heitetään viemäriin tutkimusten jälkeen, Räsänen perusteli.

Kantasolututkimuksen eettinen ongelma tiivistyy kysymykseen ihmiselämän välineellistämisestä. Elävän ihmisalkion käyttö tutkimuksessa merkitsee sitä, että alkiolle jää vain välineellinen hyötyarvo, Räsänen huomauttaa. Hänestä lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon tulee lähteä ihmiselämän kunnioittamisesta kaikissa tilanteissa.

- Tieteellisen tutkimuksen vapaus on tärkeä periaate, mutta se ei saa olla ristiriidassa ihmisyyden kunnioituksen kanssa, hän huomauttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme