Mainos
Mainos

Kristilliset vaihtoivat nimeä

Suomen Kristillinen liitto on tiukan äänestyksen jälkeen päättänyt vaihtaa nimensä Suomen Kristillisdemokraateiksi. Puoluekokous äänesti Jyväskylässä 223 puolesta ja 101 vastaan.

Kallis

Äänestys muodostui jännitysnäytelmäksi. Ensin äänestettiin puheenjohtaja Bjarne Kalliksen esittämästä kompromissista, joka mahdollistaa puolueen paikallisille jäsenyhdistyksille esiintyä jatkossakin Kristillisen liiton nimen alla vaikka puolueen nimi muuttuukin. Kalliksen kompromissi voitti yhden ainoan nimen mallin niukasti 167-152.

Tämän jälkeen äänetyksessä olivat vielä vastakkain nimet Suomen Kristillinen kansanpuolue ja Suomen Kristillisdemokraatit. Jälkimmäinen voitti äänin 229-77. Ennen lopullista äänestystä äänestettiin vielä siitäkin, käydäänkö lopullinen äänestys avoimesti vai suljetulla lippuäänestyksellä.

Nimenvaihdos onnistui lopulta kolmannella yrittämällä. Kahdessa edellisessä puoluekokouksessa esitys puolueen nimen muuttamisesta on kärsinyt tappion.

Kallis sovitteli

Kristillisen liiton puheenjohtaja Bjarne Kallis yritti vielä aamulla puoluekokouspuheessaan sovitella puoluetta jäytävää nimiriitaa ennen illan äänestystä. Kallis sanoi pitävänsä hyvänä, että asioista keskustellaan.

-Niistä voidaan olla eri mieltä, mutta toisen osapuolen näkemystä tulee kunnioittaa. Ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä on puolueessamme vallinnut hyvin laaja yksimielisyys. Sen sijaan keskustelu puolueen ideologiasta ja nimestä on synnyttänyt voimakkaita mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Suuri enemmistö puolueestamme on kuitenkin todennut, ettei nimikysymys ole sille tärkeä.

Kalliksen mukaan tässäkin asiassa tulee noudattaa hänen mainitsemaansa periaatetta eli kunnioittaa molempia mielipiteitä.

-Puolueessa täytyy olla ja on tilaa molemmille näkemyksille. Olen esittänyt, että paikallisosastot ja piirit voivat siinä tapauksessa, että nimi muuttuu, säilyttää vanhan nimen yhdistyksensä nimenä ja vastaavasti, jos puolueen nimi ei muutu, ne voivat ottaa käyttöön sanan "kristillisdemokraatit" yhdistyksensä nimen yhteydessä. Kallis korosti, että hänen perustelunsa esitykselle on pitää puolue yhtenä.

-Tämän jälkeen puheet nimen muuttamisesta lakkaisivat. Miksi meillä tämä järjestelmä synnyttäisi sekaannusta ja epätervettä kilpailua, kun kahden nimen käyttö SDP:ssäkään ei sitä tee, Kallis kysyi. Kalliksen mukaan kompromissi merkitsee sitä, ettei ketään pakoteta mihinkään.

-Eikä kenenkään tarvitse tuntea, että hän kuuluu häviäjiin, vaan kaikki olemme voittajia.

Poliittinen uskottavuus tärkeää

Kallis selvitti kokousväelle samalla visiotaan puolueesta.

-Kun puoluekokous vuonna 1995 valitsi minut tämän joukon puheenjohtajaksi, oli visioni se, että puolueen profiili ja sen myötä poliittinen uskottavuus vahvistuisivat. Keinoja vision saavuttamiseksi olivat mielestäni poliittisten tavoitteiden konkretisointi, selkeiden vaihtoehtojen tarjoaminen kansalaisille, vilkkaampi yhteistyö muiden kristillisdemokraattisten puolueiden kanssa sekä aiempaa itsenäisemmän aseman saavuttaminen puolueelle, Kallis määritteli.

Kalliksen mukaan puolueen profiili on selkiytynyt kristillisdemokraattisen identiteetin vahvistuttua, ja kannatus on noussut lähes 50 prosenttia.

-Uskon, että ylitämme 5-6 prosentin rajan seuraavissa vaaleissa, ja vuoden 2007 vaaleissa olemme Norjan ja Ruotsin tasolla. Onhan meillä jo nyt runsaasti kuntia, joissa kannatusprosentimme on yli 10 ja yksi, jossa se on peräti yli 30 prosenttia. Yhdessä piirissä olemme saavuttaneet piiritasolla yli 12 prosentin kannatuksen. Kallis muistutti, että laskevasta äänestysprosentista huolimatta puolue sai viime eduskuntavaaleissa noin 40 000 uutta äänestäjää ja kunnallisvaaleissakin noin 20 000.

-On ollut kovin vaikea ymmärtää puolueen sisäistä kritiikkiä juuri nyt, kun on saavutettu menestyksiä toisensa jälkeen, Kallis ihmetteli. Hän keräsi puheensa päätteeksi Jyväskylän sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen liikuntasaliin kokoontuneelta puolueväeltä raikuvat aplodit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme