Mainos
Mainos

Kritiikot syyttävät: Kokoomus haluaa tuloerojen kasvavan

SDP katsoo kokoomuksen verolinjausten johtavan varakkaiden suosimiseen. Puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan linja johtaisi eriarvoisempaan yhteiskuntaan, jossa tuloerot vain kasvavat. Hän katsoo, että kokoomuksen tavoitteena on siirtyä kohti tasaveroa, jossa köyhä ja rikas maksavat saman veroprosentin.

Urpilainen korostaa, että SDP:n tavoitteena on oikeudenmukainen verotus. Se tarkoittaa sitä, että verojen suuruuteen vaikuttaa myös veronmaksukyky. Verotuksen progressiivisuutta tulisi siten lisätä.

Kokoomus on Urpilaisen mielestä myös menossa väärään suuntaan vaatiessaan vahvaa yritysveron alentamista. Suomen ei hänen mielestään tulisi lähteä aggressiivisen verokilpailun tielle kilpailukykyä parantaessaan.

Urpilainen kuitenkin kiittelee kokoomusta siitä, että se on valmis kiristämään pääomaveroa. Näitä verotuloja olisi tosin tarvittu jo vaalikauden alussa.

Vihreät: Kokoomus heikentäisi hyvinvointipalveluja

Vihreät arvostelevat kokoomuksen verotavoitteita tuloerojen kasvattamisesta ja hyvinvointipalvelujen heikentämisestä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan kokoomus arvioi verokevennysten tuovan noin miljardi euroa tuloja, mutta 10 miljardin euron kestävyysvajeessa se merkitsisi aivan liian suuria leikkaustarpeita hyvinvointipalveluihin.

Niinistön mielestä on silmänkääntötemppu sanoa, että kaikkein vähäosaisimpien etuuksia ei leikata, jos tuloerojen annetaan kuitenkin kasvaa.

Verokevennyksistä suuri osa valuisi hyvätuloisille ilman kannustavaa vaikutusta tai hyötyä kotimaiseen kysyntään ja työllisyyteen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mielestä lupaus miljardin euron tuloverokevennyksistä on populistinen vaalitäky.

- Jos kokoomus ottaa vakavasti valtion velkaantumisen pysäyttämisen, sen vero-ohjelma tarkoittaa sitä, että samaan aikaan joudutaan rajuihin menoleikkauksiin.

Räsänen muistuttaa, että kulutukseen kohdistuvat lisäverot syövät kansalaisten ostovoimaa ja talouden dynamiikkaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme