Mainos
Mainos

KRP aloittaa poliisitutkinnan doping-jutussa

Keskusrikospoliisi aloittaa doping-jutussa esitutkinnan lääkerikoksesta. Poliisi selvittää onko doping-aineita tuotu maahan ilman asianmukaisia lääkemääräyksiä. Tänään tuli julkiseksi myös hiihtoliiton opetusministeriölle antama selvitys.

Krp:n tutkimukset keskittyvät tässä vaiheessa siihen, miten doping-aineet on tuotu maahan. Onko kyseessä lääkerikos? Lääkerikoksen rangaistussäännöksestä on säädetty erikseen lääkelaissa ja kysymyksessä on virallisen syytteen alainen rikos.

Sen sijaan selvittelyt opetusministeriön tekemästä tutkintapyynnöstä ovat edelleen kesken. Ministeriö epäili, että sen myöntämää valtioapua on käytetty väärin. Keskusrikospoliisi ei halua tässä vaiheessa kertoa ketä tai keitä lääkerikoksesta epäillään. Epäilykset kohdistuvat ainakin erotettuun hiihtovalmentajaan Kari-Pekka Kyröön.

Tänään julkistetussa hiihtoliiton selvityksessä opetusministeriölle liitto ilmoittaa kysymykseen kiellettyjen aineiden hankinnasta: "Kari-Pekka Kyrö on ilmoittanut hankkineensa aineet". Doping-aineet annettiin urheilijoille kisakylässä, mutta tarkempaa selvitystä ei ole.

Lääkäreiden roolista vyyhdissä ei hiihtoliiton selvityksestä paljastu uutta. Lääkäreitä ei ole hiihtoliiton toimesta kuultu, vaan selvityksessä todetaan vain että he antavat omat selvityksensä virkatietä terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle ja lääkäriliitolle. Epäilemättä myös krp on kiinnostunut lääkäreiden ja kärynneiden hiihtäjien roolista doping-aineiden hankinnassa. Dopingin käyttö ei ole rikollista.

Liiton selvitys odotetun vaisu

Muuten hiihtoliiton selvitys jää odotetun vaisuksi. Eroava varapuheenjohtaja Matti Louekoski ei voinut taata, että totuus tulee ilmi selvityksessä. Tämä käy ilmi esimerkiksi vastauksessa, voisiko plasmalaajentajien käytössä olla kyseessä olla EPO:n käytön peittäminen. Liitto vastaa: "Suomen hiihtoliiton johtokunnan sekä toimivan johdon asiantuntemus ei riitä arvioimaan asiaa. Maastohiihdon valmennusjohdon ilmoituksen mukaan kysymyksessä ei ole EPO:n peittäminen."

Huomattavaa tässä selvityksessä on myös se, että ministeriö pyysi selvitystä 26. helmikuuta. Tuolloin oli tiedossa vain Jari Isometsän ja Janne Immosen käryt. Pari päivää myöhemmin tuli tieto neljästä lisäkärystä, mutta näihin tapauksiin hiihtoliitto ei oma-aloitteisesti viittaa lainkaan. Harri Kirvesniemi kertoo Jari Isometsän valmentajana antamassaan selvityksessä, että hän ei suositellut Isometsälle Hemohes-lääkkeen käyttöä, mutta oli tietoinen siitä.

Selvityksestä käy myös ilmi kuinka paljon suomalaisia on testattu tällä kaudella. Kärähtäneistä Virpi Kuitunen oli testattu neljästi (heinäkuu, lokakuu, joulukuu, tammikuu) ennen Lahtea, Mika Myllylä kolmasti (lokakuu, joulukuu, tammikuu) ja Harri Kirvesniemi kahdesti (lokakuu, tammikuu). Kaikki nämä testit olivat puhtaita. Milla Jauhoa, Jari Isometsää tai Janne Immosta ei ole hiihtoliiton papereiden mukaan testattu tällä kaudella lainkaan.

Olympiakomitea lakkauttaa tuet


Suomen olympiakomitea on päättänyt lakkauttaa Lahdessa dopingista kiinnijääneiden suomalaisurheilijoiden tukemisen välittömästi.

Dopingrikkeestä kiinni jääneiden urheilijoiden maksatusten lakkauttaminen koskee eniten kolmea apurahaurheilijaa: Mika Myllylää, Jari Isometsää ja Harri Kirvesniemeä. Heille on maksettu verotonta urheilijapalkkaa 5600 markkaa kuukaudessa.

Muut kolme kärähtänyttä: Milla Jauho, Virpi Kuitunen ja Janne Immonen ovat saaneet valmennustukea, eivät urheilijapalkkaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme