Mainos
Mainos

KRP: Perusoikeuksia ei loukata yhtään enempää kuin on välttämätöntä

Saksassa on viime päivinä kohistu viranomaisten useille eri koneille asentamasta Skype-troijalaisesta, jota on käytetty rikosten selvittämisapuna.

Suomessakin samantapainen toiminta on tiettyjen rikosten tutkinnassa mahdollista.

Keskusrikospoliisin ylitarkastaja Sari Kajantie kertoo, että seurantaohjelmien asennus epäillyn koneelle voi tulla kyseeseen samoissa rikoksissa, joissa myös telekuuntelu on mahdollista.

– Murha, terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos, törkeä rahanpesu ja törkeä ryöstö voivat tulla kyseeseen. Esimerkiksi törkeä varkaus sen sijaan ei ole riittävä peruste seurannan aloittamiselle.

Lainsäädäntö seurantaohjelmien ja teleurkinnan kohdalla on sekava.

– Tällä hetkellä lainsäädäntö on kohtalaisen epäselvä. Tulevaisuudessa lait muuttuvat yhä epäselvemmäksi mutta tarkkarajaisemmiksi. Tietyin edellytyksin seuranta on mahdollista.

Perustuslaki ei ole Suomessa este

Saksassa selvitetään nyt, onko niin kutsutun R2D2-ohjelman käyttö perustuslain vastaista. Suomessa perustuslaki ei ole kuuntelun ja seurannan esteenä.

– Saksassa tapausta on kommentoitu perustuslain vastaisena. Suomessa tämä nimenomaan on perustuslain mukaista. Perusoikeuksia on mahdollista tietyin edellytyksin kaventaa.

– Tietenkään yhtään enempää kuin on välttämätöntä ei saa perusoikeuksia loukata.

– Pointtina on se, että kun vastakkain ovat mahdolliset ruumiit ja viestintäsalaisuus, katsotaan että on parempi estää ruumiit.

Kolmas osapuoli huolettaa

Tietoturva-asiantuntijat ovat huolestuneet Saksan tapauksesta. He pelkäävät, että poliisin luomaa tietoturva-aukkoa voivat käyttää hyödykseen myös muut hakkerit. Tällöin vaikka kuinka arkaluontoista informaatiota saattaa levitä kolmannelle osapuolelle.

– Tämä on hirmu hyvä argumentti. Kaikkien eurooppalaisten maiden viranomaiset ovat tavattoman tarkkoja tämän suhteen, ettei aseteta vaaraan toimenpiteen kohdetta eikä sivullisia.

Poliisin intresseissä on pitää saatu tieto vain tutkintaa varten. Tapauksen ulkopuolisilla saattaa sen sijaan olla halu levittää saadut tiedot koko maailmalle.

– Nämä ovat kaikki tarpeellisia argumentteja, joita pitää julkisuudessa pohtia, kannustaa Kajantie.

– Ei tätä seurantaa huvikseen tehdä. Se tulee kyseeseen vain hyvin vakavien rikosten kohdalla, ja aina yritetään loukata perusoikeuksia niin vähän kuin mahdollista. Viime kädessä tapauksissa ovat ihmishenget kyseessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme