Mainos
Mainos

KRP tutkii laajaa harmaan talouden rikosvyyhtiä

Keskusrikospoliisin esitutkinnassa on käynyt ilmi, että rikoksista on saatu huomattavan paljon rikoshyötyä.

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa rakennusalaan kytkeytyvää rikosvyyhteä, jossa päätekijöiksi epäiltyjen virolaismiesten epäillään takoneen hurjat voitot.

Verottajan alustavien laskelmien mukaan miehet saivat taskuihinsa hämäräpuuhilla 1,5 miljoonaa euroa. Jutussa on pääepäiltynä neljä virolaista miestä, joiden omistamissa yrityksissä epäillyt rikokset ovat tapahtuneet. Yritykset ovat toimineet rakennus- ja telakka-alalla aliurakoitsijoina.

Rikoskomisario Nina Kangas KRP:stä sanoo, että poliisi pääsi rötösten jäljille omien tutkimustensa perusteella. Viime elokuussa poliisi iski kolmelle rakennustyömaalle Helsingissä ja Espoossa. Tutkinnassa olleiden yritysten työntekijöiden henkilöllisyydet ja työluvat tarkistettiin.

Lopulta työmailta otettiin kiinni 13 hämäräyhtiöiden työntekijää, joita on kuulusteltu epäiltyinä avunannosta törkeään veropetokseen.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet enimmäkseen pääkaupunkiseudulla. Poliisi epäilee yritysten omistajia törkeistä vero- ja kirjanpitorikoksista.

Satojatuhansia saatu takaisin

Tutkimuksissa on selvinnyt, että päätekijöiksi epäillyt miehet ovat perustaneet uusia yrityksiä sitä mukaa, kun vanhojen toiminta on hankaloitunut. Urakat ja työntekijät ovat kuitenkin pysyneet samoina. Yritysten työmailla on ollut enimmillään jopa sata pimeästi palkattua työntekijää Virosta, Venäjältä ja Liettuasta.

Yritykset ovat toimineet vuosina 2000-2006.

- Rakennustyömaat ovat vaihdelleet pienistä urakoista aina isompiin työmaihin. Mukana ei ole mitään suuria huippukohteita, Kangas sanoo.

Rikoskomisarion mukaan hämäräbisneksiin liittyy myös tyypillistä kuittikauppaa, jolla peitellään esimerkiksi pimeän työnteon rahoitusta. Yritys saattaa ostaa kirjanpitoaan varten tekaistuja kuitteja, joilla se yrittää saada toimintansa näyttämään lailliselta.

Poliisi on saanut tähän mennessä rikoshyötyä takaisin jo 200000 euroa. Pääepäillyt eivät ole enää vangittuina. Kankaan mukaan heidän katoamisestaan ei ole pelkoa.

- He asuvat Suomessa, ja heillä on täällä elämä.

Epäillyt eivät ole Suomen kansalaisia. He eivät myöskään ole poliisille aiemmista yhteyksistä tuttuja. Kangas arvioi, että jutun tutkinta valmistuisi ensi vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme