Mainos
Mainos

KRP tyrmää hallintarekisterilain– "Helpottaisi rahanpesua ja rikoshyödyn piilottamista"

Keskusrikospoliisi antaa kylmää kyytiä valtiovarainministeriön kohutulle hallintarekisterihankkeelle. 

Poliisi katsoo, että ehdotettu lainsäädäntö mahdollistaa järjestelmää hyväksikäyttäen tapahtuvan rikoshyödyn piilottamisen ja rahanpesun sekä vaikeuttaa viranomaisten mahdollisuutta selvittää rikoksista. KRP:n mukaan poliisi, tulli ja syyttäjä eivät saa reaaliaikaista tietoa ulkomaisiin hallintarekistereihin piilotetuista omistuksista.

– Toteutuessaan ehdotettu lainsäädäntö hajauttaa tiedot osakkeenomistajista pahimmillaan moniportaisen säilytysketjun taakse ja esitutkinnassa tarvittavan tiedon saanti muuttuu erittäin vaikeaksi, keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin allekirjoittamassa lausunnossa todetaan.

"Alisäilyttäjiltä ei saa tietoa"

KRP pitää ongelmallisena sitä, että mikäli suomalainen yhtiö valitsee ulkomaisen arvopaperikeskuksen, osakkeiden todellista omistajaa ei välttämättä saada selville. Esityksessä tiedonsaantia pyritään varmistamaan sopimuksella, jonka liikkeeseenlaskija tekisi arvopaperikeskuksen kanssa. 

– Sopiminen ei kuitenkaan koske alisäilyttäjiä, joten sopimukseen perustuva tietojen toimittamisvelvoite ei sellaisenaan kata esitutkintaviranomaisten tiedontarvetta. 

Keskusrikospoliisin mukaan EU-tasolla tulisi huolehtia siitä, että kaikilla arvo-osuuksien hallintapalveluja tarjoavilla toimijoilla olisi samanlainen velvollisuus tietojen luovuttamiseen Suomen viranomaisille. 

Poliisi toteaa lisäksi, että Finanssivalvonnalla tulisi olla nyt esitettyä laajemmat oikeudet pyytää ulkomailta tietoja ja luovuttaa niitä tarvittaessa syyttäjälle ja esitutkintaviranomaisille. Samoin lausunnossa huomautetaan, että omistusten laaja yleisöjulkisuus toimii rikoksia ennaltaehkäisevästi. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot