Mainos
Mainos

Krp: Ulkomaille paenneilla rikollisilla ei enää turvamaita

Keskusrikospoliisin mukaan maailmassa ei enää ole maita, joista suomalaisia rikollisia ei saataisi takaisin Suomeen. Ulkomaille paenneiden rikollisten etsintää on tehostettu viime vuosina.

Viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana on tuotu kotimaahan yhteensä 103 rikollista ulkomailta.

- Sekä lainvoimaista tuomiota pakoilevia että oikeudenkäyntiä pakoilevia henkilöitä on vangittu poissaolevana, kertoo Krp:n rikostarkastaja Anssi Kangas.

Näistä sadasta kolmesta 81 on tuotu EU-maista: vajaa 50 Ruotsista, kymmenkunta sekä Espanjasta että Saksasta. Muut ovat hajanaisia tapauksia eri puolilta EU:ta.

Suomalaisella poliisilla ei ole toimivaltaa ulkomailla, vaan kyse on yhteistyöstä. EU:n sisällä ratkaiseva keino on ollut Schengenin sopimus.

- Meidän kansainväliset etsintäkuulutuksemme näkyvät EU:n poliiseilla ruohonjuuritasolla saakka.

Jos Suomessa etsintäkuulutettu jää kiinni esimerkiksi Portugalissa ylinopeudesta, henkilö otetaan kiinni. Kyse ei kuitenkaan ole vain tietokonejärjestelmistä, vaan myös poliisin motivaatiosta. Krp:stä myönnetään suoraan, että lakia vältelleiden Jussi Uotin, Peter Fryckmanin ja Jukka-Pekka Mattilan tapaukset ovat ottaneet päähän.

Uoti tuotiin Espanjasta, mutta Fryckman ja Mattila EU:n ulkopuolelta. Turvamaita ei kuitenkaan enää ole.

- Usein vedotaan siihen, että meillä ei ole luvotussopimuksia kaikkien maiden kanssa. Meillä on kaksi hyvää esimerkkiä, Etelä-Afrikka ja Dominikaaninen tasavalta, joiden kanssa ei ole minkäänlaista sopimusta. Näistä maista henkilön saaminen Suomeen on onnistunut.

Myös EU:n ulkopuolisista maista, kuten Virosta, Sveitsistä, Thaimaasta, Norjasta, Latviasta, Puolasta, Yhdysvalloista ja Kambodiasta rikollisia on tuotu Suomeen viime vuosina. Poliisi on vaitonainen siitä, miten etsintäkuulutetut rikoliset on löydetty.

- Vihjetiedoilla ja poliisin omalla tiedustelutyöllä. Me voimme seurata henkilöiden jälkiä, joita he jättävät ulkomaille.

Tällä hetkellä kansainvälisiä etsintäkuulutuksia on vähän yli sadasta suomalaisesta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.05.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme