Mainos
Mainos

KRP varoittaa mobiilihuijauksista

Sähköisten huijausyritysten kirjoon ovat ilmaantuneet uudet mobiililaskut.

Useat suomalaiset ovat viime viikkojen aikana saaneet kännyköihinsä laskuviestin, jossa laskun aiheena ilmoitetaan mobiilipalvelut tai vastaava. Keskusrikospoliisin tietojen mukaan laskutettava erä on pieni, yleensä 5-15 euroa. Viesti sisältää ulkomaisen pankkitilin numeron ja viestin lähettäjäksi ilmoitetaan erilaisia tekaistuja yritysnimiä tai lähettäjän tietoja ei ole viestissä mainittu lainkaan.

KRP:n mukaan huijauksen taustalla on ilmeisesti ajatus, että pienen summan laskut maksetaan helpommin tarkastamatta, mistä oikeastaan laskutetaan. Poliisin tietoon on tullut joitakin tapauksia, joissa lasku on maksettu luullen, että esimerkiksi joku perheenjäsenistä on ostanut kännykkäpalveluja.

KRP muistuttaa, että kaikkien laskujen aiheellisuus tulee aina tarkistaa ennen laskun maksamista. KRP:n mukaan nyt kännyköihin tulleet laskut on todennäköisesti lähetetty internetin kautta, jolloin lähettäjätiedot on helppo häivyttää tai väärentää.

Tekniikka luo mahdollisuuksia

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Markku Ranta-ahon mukaan toistaiseksi on liian aikaista arvioida, ovatko huijauslaskujen kohteena olleet vain tiettyjen operaattoreiden asiakkaat tai ovatko viestit keskittyneet ainoastaan tietylle maantieteelliselle alueelle.

Ihmisten puhelintietoja on varsin helppoa kerätä eri lähteistä. Yhteystietoja löytyy muun muassa puhelinluetteloista, internetistä tai numeropalveluiden kautta.

Erilaiset huijausyritykset ovat lisääntyneet internet- ja sähköpostitekniikoiden kehittymisen myötä. Poliisin mukaan ne mahdollistavat huijausviestien lähettämisen laajoille ihmisjoukoille käytännössä kuluitta.

Huijauslaskut sinänsä eivät ole Suomessa uusi ilmiö. Huijauslaskuja lähetetään esimerkiksi yrityksille kesäisin, jolloin niitä käsittelevät kesätyöntekijät ja muut kuin talon vakinaiset henkilöt. Huijauslasku saatetaan myös pukea tarjouksen muotoon ja rahaa saatetaan kalastella sähköpostilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme