Mainos
Mainos

KRP varoittaa pimeistä kasvuhormoneista

Keskusrikospoliisi varoittaa kolmesta pimeillä lääkeainemarkkinoilla myytävästä aineesta, jotka saattavat olla väärennettyjä ja sisältää terveydelle vaarallisia aineita. Aineet ovat liettualainen kasvuhormoni Somatogen-L 4IU, venäläinen Somatotropin-kasvuhormoni sekä Methandrostenoloni-niminen anabolinen steroidi.

Varoitus koskee vain laittomien jakelukanavien kautta tapahtuvaa lääkeainekauppaa. Aineilla on eri maissa laillisia myyntilupia, mutta jakelu tapahtuu silloin laillista tietä esim. apteekkien ja sairaaloiden kautta.

Poliisi ja tulli tekivät kuluvan lokakuun aikana Jyväskylän seudulla kotietsinnän, jossa takavarikoitiin lukuisia erilaisia hormoni- ja lääkeainevalmisteita. Samassa yhteydessä löytyi kymmeniä kokoamattomia Somatogen-L 4 IU:n (4 kansainvälistä yksikköä) lääkepakkauksia, muutama venäjänkielisellä tekstillä varustettu Somatotropin -kasvuhormoni-valmistepakkaus sekä venäjänkielisiä Methandrostenoloni-tarraetikettejä.

Keskusrikospoliisi pitää ilmeisenä, että tarkoituksena on ollut pakata kokoamattomiin lääkeainepakkauksiin jotain muuta ainetta kuin mitä pakkausten merkinnät osoittavat sekä saattaa väärennetyt tuotteet myytäviksi pimeille markkinoille. On mahdollista, että väärennettyjä aineita on ollut myynnissä aiemminkin. Siksi poliisi haluaa varoittaa terveysvaarasta henkilöitä, jotka ovat hankkineet mainittuja valmisteita laittomien kanavien kautta.

Somatogen-L -pakkauksia kahta valmiste-erää

Somatogen-L -nimisellä lääkeaineella ei ole myyntilupaa Suomessa. Lääkkeen vaikuttava aine on somatropiini, joka on synteettisesti valmistettu ihmisen kasvuhormoni. Laillisesti valmistettua lääkeainetta on vaikea saada ja se on kallista. Pimeillä markkinoilla kaupiteltavat väärennökset saattavat sisältää ihmisperäistä kasvuhormonia, joka on valmistettu kuolleiden ihmisten aivolisäkkeestä uutetusta kasvuhormonista. Ihmisperäinen kasvuhormoni saattaa sisältää taudinaiheuttajia, minkä vuoksi sen käyttöön liittyy aina terveysriski.

Somatogen-L on lääkeaineen englanninkielinen nimi. Pakkauksessa on myös valmisteen nimi liettuan kielellä (Somatogenas-L) ja venäjäksi.

Takavarikoiduissa kokoamattomissa pakkauksissa oli kahden valmistuserän numerot. Eränumeron 49906 vanhenemisajaksi on merkitty 2001-6 ja erän 79912 vanhenemisajaksi 2001-12. Valmistuserien pakkauksissa on silmin havaittava väriero.

Lisäksi kummankin valmiste-erän pakkausten englanninkielisessä osassa on kirjoitusvirhe. Niissä lukee Human Growth Hormone Recombinat kun viimeisen sanan pitäisi olla Recombinant.

Somatogen-L -pakkauksia ja ampulleja on tullut poliisin haltuun jo alkuvuodesta toisen jutun yhteydessä. Näissä pakkauksissa oli sama kirjoitusvirhe. Tutkimukset ampullien osalta ovat kesken.

Methandrostenoloni (tunnetaan myös nimellä Metandienoni) on pimeillä markkinoilla yleisesti myynnissä oleva anabolinen steroidi. Sitä myydään tabletteina, jotka tunnetaan mm. nimellä "venäläiset nollavitoset".

Takavarikossa löydettiin kooltaan vaihtelevia Methandrostenoloni-etikettejä, joissa oli tarrapinta. Etiketit viittaavat siihen, että tabletteja on pakattu itse myyntiä varten. Methandrostenolonin osalta saattaa olla kyse lääkeaineväärennöksestä. Sama koskee venäjänkielisiä Somatotropin-kasvuhormonipakkauksia.

Pimeätä lääkeainekauppaa pyörittää järjestäytynyt rikollisuus

Lääkeaineväärennökset ovat yleisiä laittomilla markkinoilla. Aidot aineet ovat usein hyvin kalliita ja niitä on vaikea saada. Lääkeaineiden väärentäminen houkuttelee rikollisia, koska niistä saadaan huomattavan suuret voitot.

Pimeästi myytävien lääkeaineiden tuotannon ja kaupan takana on järjestäytyneitä rikollisia organisaatioita, jotka väärentävät ja salakuljettavat aineita myyntiä varten. Näillä organisaatioilla on laitteet, joilla väärennetyt annokset pakataan oikean pakkauksen näköisiksi. Virallisten lääkkeiden jakelukanavien ulkopuolelta ostetuissa aineissa on aina riski, että pakkaus sisältää jotain muuta kuin mitä sen etiketissä kerrotaan.

Keskusrikospoliisi korostaa, että nyt tehty takavarikko ei liity Lahden ns. doping-jutun johdosta alkaneen rikoskokonaisuuden esitutkintaan.

Kuvia väärennetyiksi epäillyistä pakkauksista ja ampulleista löytyy iltapäivästä lähtien Poliisin Internet-sivuilta.

.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme