Mainos
Mainos

Kruununprinsessa Victoria saapui Ahvenanmaalle

Pascal Le Segretain/Getty Images

Ruotsin kruununprinsessa Victoriaa oli vastassa tihkusade, mutta lämmin tunnelma, kun hän saapui illalla Maarianhaminaan.

Victoria matkusti tavallisella reittikoneella, Air Ålannin vuorolla, Tukholmasta mukanaan vain kolmen hengen naisseurue.

Seuruetta oli vastassa äkkiä aukirullatun punaisen maton päässä ensimmäisenä Ahvenanmaan puhemiehen nuorin tytär Cathrine Nordlund, joka ojensi hymyilevälle prinsessalle kukkakimpun. Vastaanottovaltuuskunnassa oli saarimaakunnan poliittinen johto, sekin naisvoittoinen.

Katseet takaisin Ruotsiin

Vierailu on monessa suhteessa historiallinen: tämä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsin kuningashuoneen edustaja on virallisella vierailulla Ahvenanmaalla, jonka Ruotsi menetti tasan 200 vuotta sitten Venäjälle. Nyt Ahvenanmaa on selvästi kääntämässä mielenkiintoaa takaisin länteen, kertoo puhemies Roger Nordlund.

Vielä pari vuosikymmentä sitten 80 prosenttia ahvenanmaalaisista korkeakouluopiskelijoista sai koulutuksensa Suomessa, useimmat Åbo Akademissa Turussa, osa myös Vaasan ja Helsingin kauppakorkeakouluissa ja yliopistojen ruotsinkielisissä tiedekunnissa. Nyt oppi haetaan lännestä, 75 prosenttia opiskelijoista on Tukholmassa ja Uppsalassa, kertoo Nordlund.

Opiskelupaikalla on kauaskantoinen merkitys, paluumuuttaja tuo usein mukanaan puolison ja pysyviä siteitä.

Ahvenanmaa yrittää myös aktiivisesti houkutella työvoimaa Ruotsista. Maakunnassa lasketaan, että seuraavan vuosikymmenen aikana tarvitaan 7000 uutta työntekijää pyörittämään vilkastuvaa elinkeinoelämää sekä pian eläköityvien tilalle.

Demilitarisoidun aseman perusta

Victorian ohjelmassa on Suomen sodasta kertovan näyttelyn avaaminen maakuntamuseossa. Ahvenanmaan rooli Suomen sodassa on jäänyt historian kirjoituksessa vähälle huomiolle. Varsinaisissa taisteluissa miestappiot olivat pienet mutta siviiliväestö joutui ennennäkemättömään ahdinkoon.

12 000 asukkaan maakuntaan tuli 6 000 sotilasta Ruotista, heidät sijoitettiin asumaan paikkakuntalaisten koteihin. Seurauksena oli saarilla ennen tuntemattomien kuumetautien leviäminen niin ankarina, että 1500 paikkakuntalaista kuoli niihin puolen vuoden aikana.

Sodan päätyttyä Ruotsin oli luovutettava Suomi Ahvenanmaata myöten tsaarin Venäjälle, mutta Ruotsin painostuksesta Kansainyhteisö julisti Ahvenanmaan demilitarisoituksi alueeksi - Ruotsi ei voinut sallia vieraan vallan armeijaa vain parin tunnin laivamatkan päähän pääkaupungistaan.

Nyt Ahvenamaalla ollaan tyytyväisiä Ruotsin silloiseen tappioon, sillä se takasi maakunnan laajan itsehallinnon. Ruotsin alaisena saarimaakunta olisi kuin mikä tahansa suurvallan osa, nyt 27 000 asukasta jakaa keskenään hyvinvointiaan ja taitavalla politiikallaan vaikuttaa kokoaan suuremmalta; se heiluttelee jopa EU:n perussopimuksen hyväksymistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme