Mainos
Mainos

KS: Seurakuntien talous surkeassa kunnossa

Seurakuntien talous on niin pahassa jamassa, että kirkon pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin välittömästi, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Tätä korostaa lehden haastettelussa jyväskyläläinen kirkkovaltuutettu Pertti Reinikainen. Hän on mukana valiokunnassa, joka antaa kirkolliskokoukselle lausunnon kirkon tulevaisuusselonteosta. Kirkolliskokous käsittelee tulevaisuusryhmän ehdotukset marraskuussa.

Jäsenmäärien pieneneminen ja siten verotulojen väheneminen on johtanut siihen, että monissa pienissä seurakunnissa ei enää ole edes omaa kappalaista, vaan kirkollisia toimituksia hoitelee keikkapappi. Köyhimmät pikkuseurakunnat ovat jopa joutuneet tukeutumaan Kirkon Keskusrahaston apuun.

Seurakuntaliitokset ovat osaltaan helpottaneet monen seurakunnan tilannetta, esimerkiksi Suomen suurimman seurakunnan, Jyväskylän, tilanne ei ole hälyttävimmästä päästä. Silti senkin on koko ajan kiristettävä vyötä.

Tilannetta vaikeuttaa, että verotulojen kuihtuessa seurakunnat joutuvat syytämään vähiä varojaan vahvan talouden aikana rakennettujen kiinteistöjen, kuten seurakunta- tai leirikeskusten, ylläpitoon.

Tulevaisuusselonteon pohjalta kirkolle ja paikallisseurakunnille esitetään perinpohjaista kiinteistö- ja henkilöstöremonttia. Kiinteistöjä on myyty ja myydään ahkerasti, mutta se on vain lääke, ei taudin hoito.

– Kirkon pitäisi muistaa keskittyä perustehtäviinsä, kuten diakoniaan ja missioon. Sitä kautta kirkosta tulisi taas iskukykyisempi ja se saisi uskottavuuttaan takaisin. Kirkko on ihmistä varten, eivätkä ihmisten ongelmat ole vähentyneet mihinkään. Kirkon on mietittävä tapoja, joilla se voi parhaiten palvella tässä ajassa, Reinikainen sanoo.

(MTV3 - Keskisuomalainen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme