Mainos
Mainos

KSML: Kalliiden lääkkeiden hintoja voidaan salata veronmaksajilta.

Suomi salli tämän vuoden alussa lääkeyhtiöille uusien, Kela-korvattavien lääkkeiden hintojen salaamisen.

Keskisuomalainen kertoo, että vuoden alusta voimaan tuleessa mallissa lääkeyhtiö saa uuden ja yleensä kalliin lääkkeensä markkinoille ja Kela-korvausten piiriin. Vastineeksi yhtiö sitoutuu maksamaan Kelan sairausvakuutusrahastoon palautusmaksun, jos lääkkeen kustannuksiin tai toimivuuteen liittyvät riskit toteutuvat.

Tämän palautusmaksun suuruus ja maksulle asetetut ehdot ovat tietoja, jotka on määritelty luottamuksellisiksi. Ne siis salataan.

Lehti kertoo, että riskinjakosopimusten tekijäosapuolina ovat yleensä lääkeyhtiö ja sosiaali- ja terveysministeriön alainen hintalautakunta. Samanlaisia riskinjakomalleja on käytössä laajalti Euroopan maissa.

Ainoa Suomessa tehty riskinjakosopimus koskee amerikkalaisen lääkeyhtiö Amgenin kehittämää kolesterolilääke Repathaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot