Mainos
Mainos

KTM julkisti päästöoikeusehdotuksensa

Kauppa- ja teollisuusministeriön ehdotus Suomen päästöoikeuksien kokonaismääräksi on noin 18 prosenttia pienempi kuin arvioidut hiilidioksidipäästöt.

Suomen päästöoikeuksien kokonaismääräksi vuosille 2008-2012 ehdotetaan 198 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan summa on noin 18 prosenttia vähemmän kuin kaudelle arvioidut hiilidioksidipäästöt.

Tiedot ilmenevät jakosuunnitelmaesityksestä, jonka ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle. Kokonaismäärästä kuusi miljoonaa hiilidioksiditonnia ehdotetaan varattavaksi uusille osallistujille kuten uusille laitoksille tai nykyisten laajennuksille. Päästöoikeudet ehdotetaan edelleen jaettavaksi maksutta.

Tuoreen esityksen luvut ovat suunnilleen samoja, jotka sisältyivät jo toukokuussa julkaistuun työryhmämietintöön.

Käytännössä päästöoikeuksien kokonaismäärä vuotta kohden pienenee nykyisestä seuraavalla päästökauppakaudella. Nykymäärä on noin 45 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuodessa, kun lähivuosille esitetty määrä jää alle 40 miljoonaan tonniin. Ministeriön mukaan leikkaus noudattaa Suomen päästötavoitteita.

Esitys sisältää jakosuunnitelman teollisuuden eri aloille. Suhteessa eniten aiemmasta supistettaisiin sähkön lauhdetuotannon päästöoikeuksia. Lisäksi oikeuksia nipistettäisiin ainakin kaukolämmöntuotannolta ja siihen liittyvältä sähköntuotannolta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme