Mainos
Mainos

KTV huolissaan luottamushenkilöiden jaksamisesta

Puolet kunta-alan luottamushenkilöistä kokee tehtävänsä stressaavaksi. Kolmannes on lopettamassa pestiään kautensa jälkeen.

Kunta-alan ammattiliitto KTV on huolissaan järjestön pääluottamushenkilöiden jaksamisesta. Liiton luottamushenkilöilleen teettämän työilmapiiri- ja hyvinvointiselvityksen mukaan noin puolet kokee luottamustehtävien hoidon henkisesti rasittavaksi ja stressaavaksi. Kolmannes stressaantuneista luottamushenkilöistä on varmoja siitä, ettei jatka tehtävässään nykyisen kautensa päätyttyä.

Paikallisen sopimisen yleistyminen on KTV:n mukaan ilmiö, joka on aiheuttanut monelle luottamushenkilölle lisästressiä. KTV:n mukaan erityisen huolestuttavaa on, että luottamushenkilöiden suurimmat haasteet ovat vasta tulossa, kun työn vaativuuden arviointi, kunta-alan palkkaohjelman paikallinen soveltaminen ja palkkausjärjestelmien uudistaminen toteutetaan lähivuosina.

KTV:n mielestä kuntatyönantajan ja työntekijäjärjestöjen on pikaisesti etsittävä keinoja, joilla tuetaan luottamushenkilöiden jaksamista. -Yhteistoimintajärjestelmän toimiminen edellyttää, että sitä kunnioitetaan sekä työnantajien että työntekijöiden keskuudessa, KTV:n sopimustoimitsija Håkan Ekström sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Ekströmin mukaan työhönsä väsyneet luottamushenkilöt, jotka suunnittelevat tehtävästään luopumista, ovat aikapommi, joka myös työnantajien on huomioitava. Hän huomautti, että toimiva sopiminen edellyttää molemmilta puolilta asiantuntemusta ja kokemusta. Jos suuri joukko kokeneita luottamushenkilöitä lopettaa työnsä, sopiminen saattaa mutkistua.

Selvitystä varten haastateltiin maaliskuussa yli 700:aa pääluottamushenkilöä. Kysely toteutettiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen Työterveyslaitoksen toteuttama selvitys, jossa tutkittiin luottamushenkilöiden jaksamista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme