Mainos
Mainos

Kuiva kesä nostanee sähkön hintaa

Rutikuiva kesä alkaa näkyä toden teolla sähköntuotannossa. Veden puutetta korvataan nyt hiilivoimaloilla, joiden käyttö on vesivoimaa rutkasti kalliimpaa. Sähkön hinta uhkaakin loppuvuonna nousta jälleen.

Viime talvena säät olivat liian kylmät ja sähkön hinta nousi. Nyt säät ovat liian helteiset ja sähkön hinta noussee taas.

- Ensi talvi voi olla hyvin kovakin sähkön hinnan puolesta, toki syksyn sateet voi siihen vielä vaikuttaa, mutta tällä hetkellä näyttää siltä että hinnassa on kovasti korotuspaineita tulevan syksyn ja talven aikana, sähköntuotannon toimitusjohtaja Ilkka Salonen Vattenfallilta kertoo.

Puuttuvaa vettä korvataan nyt hiilellä. Fortum on käynnistänyt Inkoon hiilivoimalan toisenkin yksikön, sekä Haapaveden ja Meri-Porin lauhdevoimalat. Yleensä nämä laitokset seisovat tähän aikaan vuodesta.

Energiayhtiöiden mukaan kapasiteettia kyllä riittää, eli sähköpula ei uhkaa. Sähkölaskun heilahtelu ilmojen haltijan tahtiin on kuitenkin kestämätöntä. Vakaammat hinnat vaativat investointeja, apuun huudetaan poliitikkoja.

- Pohjoismaisten markkinoiden harmonisointi ja lainsäädännön yhtenäistäminen, sekä veroratkaisut ja niitten pitkäjännitteisyys ja pelisääntöjen pitkäjännitteisyys ovat tärkeitä investoijille. Voimalaitosten tarvitsemien lupien saanti, niihin liittyvät valitus- ja aikataulumenettelyt, johtaja Tapio Kuula Fortumilta painottaa.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan energiamarkkinoiden toimivuutta pyritään edistämään myös poliittisin keinoin.

- Nimenomaan uusiutuvan energiakapasiteetin lisääminen ja jos mahdollista, vesivoimakapasiteetin lisääminen. Ja kolmas keino sitten tietysti on ydinvoimakysymys, mutta tämä riippuu teollisuuden, energiateollisuuden omista päätöksistä. Sieltä ei ole hakemusta jätetty ja tästä syystä hallituskaan ei asiaa tietysti käsittele, Pekkarinen kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme